Puč u Nigeru: Zapadna Afrika uvodi sankcije i ne isključuje upotrebu sile

Ne ispune li se ti zahtjevi “u roku od sedam dana”, ECOWAS će “poduzeti nužne mjere” koje mogu “uključivati uporabu sile”, piše u rezolucijama.

Pristalice puča pored zastave Nigera istakli su i rusku zastavu (EPA)

Zapadnoafričke zemlje su dale pučistima u Nigeru sedam dana za uspostavu ustavnog poretka, upozorivši da ne isključuju “upotrebu sile” i naredile uvođenje ekonomskih sankcija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zaprijetio je “brzim i odlučnim” odgovorom na svaki napad na francuske državljane i interese u Nigeru, gdje su hiljade pristalica vojnog udara protestovale ispred zgrade francuske ambasade u Niameyju, prenosi Hina.

Neki su htjeli ući u zgradu, ali ih je policija rastjerala suzavcem.

Demonstranti su strgali ploču s natpisom “Francuska ambasada u Nigeru”, zgazili je i na njeno mjesto stavili rusku i zastavu Nigera, izvijestio je novinar AFP-a.

Niger je strateški partner Francuske koja ima oko 1.500 vojnika u toj zemlji, koja je veoma važna u borbi s džihadistima i osigurava 20 posto evropskog uvoza uranija.

Francuska je pozdravila “odluke predsjednika država” Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Taj zapadnoafrički blok, Afrička unija i zapadne zemlje, među kojima Francuska i Sjedinjene Američke Države, ne priznaju “vlast” uspostavljenu nakon državnog udara i traže povratak ustavnog poretka.

Samit ECOWAS-a u Nigeriji

Vanredni sastanak ECOWAS-a (u kojem je Niger član zajedno s još 14 država) održao se u nedjelju u Abuji, u Nigeriji, pod pokroviteljstvom njenog predsjednika Bole Tinubua koji je početkom jula preuzeo vodstvo te regionalne ustanove.

ECOWAS traži “trenutno oslobađanje” predsjednika Bazouma i “puni povratak ustavnog poretka”, navodi se u rezolucijama pročitanim na završetku sastanka.

Ne ispune li se ti zahtjevi “u roku od sedam dana”, ECOWAS će “poduzeti nužne mjere” koje mogu “uključivati uporabu sile”, piše u rezolucijama.

Regionalna organizacija je ujedno odlučila “prekinuti sve trgovinske i finansijske poslove” svojih članica s Nigerom i zamrznuti imovinu “vojnih čelnika umiješanih u pokušaj udara”.

Niger, sahelska zemlja s 20 miliona stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u svijetu uprkos zalihama uranija.

“Sankcije će naštetiti našoj zemlji”, istaknuo je nigerski premijer Ouhoumoudou Mahamadou u razgovoru za France 24 u nedjelju.

No rekao je da je “optimist” kada je riječ o pregovorima koji se vode.

Ultimatum Afričke unije

Vojna hunta koja je preuzela vlast nakon puča osudila je u subotu navečer samit ECOWAS-a ocijenivši da prijeti “neposrednom vojnom intervencijom u Niameyju zajedno s afričkim zemljama koje nisu članice organizacije i s nekim zapadnim zemljama”.

Odluku o sankcijama i ultimatumima donijele su i druge zemlje, pa tako i Francuska koja je u subotu objavila da Nigeru ukida pomoć za razvoj.

Washington je pružio “čvrstu podršku” Bazoumu, poručivši da državni udar prijeti “partnerstvu” SAD-a i Nigera.

Afrička unija je u petak postavila ultimatum vojnicima da za 15 dana moraju ponovno uspostaviti “ustavnu vlast”.

Nakon Malija i Burkine Faso, Niger, koji potkopavaju napadi grupa povezanih s ISIL-om i Al Kaidom, treća je zemlja u regiji u kojoj je izveden državni udar nakon 2020.

Izvor: Agencije