OIC za mjere protiv država u kojima se skrnavi Kur'an

Organizacija islamske saradnje izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva netolerancije, diskriminacije i akata nasilja širom svijeta.

Istovremeno, OIC poziva Evropsku komisiju da poduzme neophodne mjere za sprječavanje ponavljanja "krivičnih djela pod izgovorom slobode izražavanja" (Reuters - Ilustracija)

Organizacija islamske saradnje (OIC) pozvala je danas države članice da poduzmu odgovarajuće političke ili ekonomske mjere protiv država u kojima se skrnavi Kur'an, prenosi agencija Tanjug.

U saopćenju OIC-a, nakon sastanka ministara vanjskih poslova, navodi se kako je potrebno zaustaviti ponovno spaljivanje Kur'ana, što je čin koji je okarakteriziran kao “akt agresije kojim se šire mržnja i prezir prema religijama i ugrožavaju globalni mir, sigurnost i harmonija”.

Dodaje se kako Organizacija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva netolerancije, diskriminacije i akata nasilja širom svijeta.

Paljevine u Štokholmu i Kopenhagenu

Navodi se kako je nepoduzimanje mjera vlasti u Švedskoj i Danskoj da spriječe ponavljanje ovakvih akata u suprotnosti sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2686 koja se odnosi na međunarodnu toleranciju, mir i sigurnost.

Istovremeno, OIC poziva Evropsku komisiju da poduzme neophodne mjere za sprječavanje ponavljanja “krivičnih djela pod izgovorom slobode izražavanja”.

U Štokholmu i Kopenhagenu danas je ponovo na protestima spaljen Kur'an, uprkos tome što su i Danska i Švedska saopćile da će poduzeti mjere za ograničavanje skrnavljenja te svete knjige za muslimane.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada