ISIL preuzeo odgovornost za napad u Pakistanu s 45 mrtvih

U napadu je ranjeno više od 130 osoba, a 61 osoba je na liječenju, rekao je vladin savjetnik za zdravstvo.

Broj mrtvih popeo se na 45, dok je ranjeno više od 130 osoba (EPA)

Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na politički skup u sjeverozapadnom Pakistanu koji je održala vjerska grupa povezana s vladom, dok je broj mrtvih u tom napadu porastao na 45, prenosi Hina.

Bombaš samoubica je u nedjelju aktivirao eksploziv na skupu konzervativne stranke Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), koja je poznata po svojim vezama sa ISIL-om, ali osuđuje militante koji žele svrgnuti pakistansku vladu.

Napad u okrugu Bajaur na sjeverozapadu Pakistana, blizu granice s Afganistanom, pojačao je zabrinutost za sigurnost uoči parlamentarnih izbora u novembru.

ISIL je preuzeo odgovornost za bombaški napad objavom na svom Telegram kanalu.

“Napad se dogodio u prirodnom kontekstu tekućeg rata koji vodi ISIL protiv ‘demokratije’ kao režima neprijateljskog prema istinskom islamu koji je u sukobu s njegovim božanskim zakonom”, objavila je agencija grupe Amaq na Telegramu.

Službenik pakistanske državne agencije za spašavanje Bilal Faizi rekao je da se broj mrtvih popeo na 45.

U napadu je ranjeno više od 130 osoba, a 61 osoba je na liječenju, rekao je vladin savjetnik za zdravstvo Riaz Anvar.

Premijer Šehbaz Šarif poručio je da je riječ o napadu na demokratski proces.

Povećan broj napada

Izbori su već opterećeni mjesecima suparništva između glavnih stranaka i optužbama za uplitanje vojske u civilnu politiku, što ona negira.

Mandat vlade završava u prvoj polovini augusta, nakon čega se prije početka novembra trebaju održati izbori, u sklopu kojih je uobičajeno održavanje brojnih političkih skupova.

“Opravdanje za odgodu izbora može ojačati ako se niz takvih napada nastavi”, rekao je za Reuters bivši šef pakistanske protuterorističke jedinice Kavaja Halid Faruk.

“Takvi ciljani napadi mogu utjecati na ishod i predizbornu kampanju pogođenih političkih stranaka”, dodao je.

U Pakistanu se povećao broj napada nakon što je prošle godine prekinuto primirje između pakistanskih talibana Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP) i vlade.

U bombaškom napadu u januaru na džamiju, za koji je odgovornost preuzela odcijepljena frakcija TTP-a u Pešavaru, ubijeno je više od 100 ljudi.

Nedjeljni napad je najsmrtonosniji napad na politički skup od izborne kampanje 2018.

Izvor: Agencije