Frontex: Neregularne imigracije porasle deset posto u prvoj polovini 2023.

Frontex je izvijestio o 132.370 pokušaja ulaska u Evropsku uniju izvan redovnih graničnih prijelaza od početka godine do kraja juna.

Najveći broj neregularnih migrracija u Evropsku uniju zabiljećen je preko mediteranske rute (Reuters)

Neregularna imigracija u Evropsku uniju porasla je za desetinu u prvoj polovini 2023. u poređenju s prošlom godinom, saopćila je granična agencija Evropske unije, pri čemu većina dolazaka je preko mediteranske rute.

Frontex je izvijestio o 132.370 pokušaja ulaska u EU izvan redovnih graničnih prijelaza od početka godine do kraja juna, što je 10 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Navode da su prelazi preko središnjeg Sredozemlja porasli za više od trećine i činili su polovinu ukupnog broja kako su dolasci iz Tunisa u Italiju rasli. Promet na svim ostalim pravcima prema EU bio je smanjen u odnosu na prvu polovinu 2022.

Sporazum s Tunisom

Ranije ovog mjeseca, Evropska unija je potpisala sporazum s Tunisom o zaustavljanju neregularne migracije u blok.

EU se dugo zalagala za smanjenje neregularne imigracije s Bliskog istoka, Afrike i Azije uprkos kritikama aktivista za zaštitu ljudskih prava da podržava vladare s lošim demokratskim kredibilitetima kako bi to postigla.

Agencija EU-a za zaštitu ljudskih prava rekla je da će ispitati dogovor s Tunisom i već ispituje poštuje li Frontex obaveze u vezi s ljudskim pravima, uključujući dužnost spašavanja života na moru, dok pomaže u upravljanju vanjskim granicama 27-članog bloka.

Izvor: Agencije