Danska razmatra uvođenje ograničenja za proteste na kojima se spaljuje Kur'an

Danska vlada će istražiti mogućnost da interveniše u posebnim situacijama u kojima se, na primjer, vrijeđaju druge zemlje, kulture i religije, poručili iz ministarstva spoljnih poslova.

Danske vlasti žele da uvedu određena ograničenja kada je riječ o protestima na kojima se spaljuje Kur'an (Reuters)

Danske vlasti žele da uvedu određena ograničenja kada je riječ o protestima na kojima se spaljuje Kur'an, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, prenosi Tanjug.

“Danska vlada će istražiti mogućnost da interveniše u posebnim situacijama u kojima se, na primjer, vrijeđaju druge zemlje, kulture i religije i gdje bi to moglo da dovede do ozbiljnih negativnih posljedica po Dansku, ne samo u pogledu bezbjednosti”, poručili su iz danskog ministarstva.

Dodaje se da se to mora uraditi u okviru ustavom zagarantovane slobode izražavanja.

U saopštenju se navodi da je sloboda izražavanja jedna od najvažnijih vrijednosti u danskom društvu, kao i da to “tako mora da bude u otvorenom demokratskom društvu”.

Međutim, ističe se da je, uslijed napete bezbjednosne situacije u Evropi, vreme za izgradnju partnerstava, a ne za sijanja razdora među narodima.

Danska osudila spaljivanje Kur'ana

Dansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da se zbog spaljivanja Kur'ana Danska u mnogim zemljama posmatra kao država koja omogućava vrijeđanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicije drugih naroda.

“Neke od akcija kojima smo svjedočili imale su za cilj da uvrijede i izazovu reakciju drugih zemalja. To bi moglo da dovede do ozbiljnih posljedica, ali i bezbjednosnih implikacija”, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da se danska vlada jasno distancirala i da je osudila spaljivanje Kur'ana.

“Spaljivanje je duboko uvredljiv i nepromišljen čin koji je počinilo nekoliko pojedinaca. Tih nekoliko pojedinaca ne predstavljaju vrijednosti na kojima je izgrađeno dansko drušvo”, poručuju iz danskog ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da takve akcije idu na ruku ekstremistima “koji siju podjele u vrijeme kada treba da budemo zajedno”.

“Od tih akcija imaju koristi zemlje koje žele da zabiju klin između Zapada i Globalnog juga”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije