Crosetto: Pridruživanje Italije inicijativi ‘Pojas i put’ bila užasna odluka

Italijanski ministar odbrane Guido Crosetto izjavio je da je ta zemlja donijela ‘užasnu’ odluku kada se pridružila kineskoj inicijativi ‘Pojas i put’ prije četiri godine.

Italija je sada u problemu jer treba da napusti kinesku inicijativu, a da istovremeno ne naruši odnose sa Pekingom, kazao je Crosetto (Reuters)

Italijanski ministar odbrane Guido Crosetto izjavio je u nedjelju da je ta zemlja donijela, kako je naveo, “užasnu” odluku kada se pridružila kineskoj inicijativi “Pojas i put” prije četiri godine.

“Odluka o pridruživanju novom Putu svile bila je improviziran i užasan čin koji je umnožio kineski izvoz u Italiju, ali nije imao isti efekt na italijanski izvoz u Kinu”, poručio je Crosetto u izjavi za list Corriere della Sera, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Dodao je da je Italija sada u problemu jer treba da napusti kinesku inicijativu, a da istovremeno, ne naruši odnose sa Pekingom.

“Kina je konkurent, ali je i partner”, naglasio je Crosetto.

Kineska inicijativa

Italija se pridružila kineskoj inicijativi za vrijeme prethodne vlade i tako postala jedina velika zapadna zemlja koja je preduzela takav korak.

Premijerka Italije Giorgia Meloni prošle sedmice je izjavila da njena vlada još razmatra članstvo u inicijativi, dodavši da će u bliskoj budućnosti posjetiti Peking.

“Odluku ćemo donijeti prije decembra”, rekla je Meloni za američku televiziju Fox News, naglasivši da to pitanje zahtijeva razgovore sa kineskom vladom, ali i diskusiju u italijanskom parlamentu.

Inicijativom “Pojas i put” predviđena je obnova inicijative “Put svile” kako bi se Kina velikim infrastrukturnim projektima povezala sa ostatkom Azije, Evropom i zemljama na drugim kontinentima.

Kritičari tu inicijativu vide kao oruđe Kine za širenje geopolitičkog i ekonomskog utjecaja.

Izvor: Agencije