Britanija izdaje nove dozvole za naftu i plin u Sjevernom moru

Sada je više nego ikada od presudne važnosti da ojačamo našu energetsku sigurnost i kapitaliziramo tu nezavisnost, rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Velika Britanija je krajem februara 2022. godine saopćila da vidi 'dobru i stabilnu' budućnost za naftnu i plinsku industriju u Sjevernom moru (EPA)

Velika Britanija će izdati stotine novih dozvola za proizvodnju nafte i plina u Sjevernom moru kako bi postala energetski neovisnija, saopćila je vlada.

Na sjeveroistoku Škotske i regije Hunber instalirat će se nova infrastruktura za hvatanje i skladištenje ugljika, dodaje se u saopćenju.

“Sada je više nego ikada od presudne važnosti da ojačamo našu energetsku sigurnost i kapitaliziramo tu nezavisnost kako bismo isporučili pristupačniju, čistiju energiju britanskim domovima i kompanijama”, rekao je britanski premijer Rishi Sunak u izjavi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nove dozvole

Sunak bi kasnije tokom dana trebao posjetiti važnu infrastrukturnu lokaciju u Aberdeenshireu, u Škotskoj.

Regulatorno tijelo za naftnu i plinsku industriju trebalo bi nove dozvole za istraživanje tih resursa izdati najesen.

Velika Britanija je krajem februara 2022. godine saopćila da vidi “dobru i stabilnu” budućnost za naftnu i plinsku industriju u Sjevernom moru te da će izdati će nove dozvole kako bi se proizvodnja povećala.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada