AfD za drastično smanjenje Evropske komisije

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka, koji prati kretanja koja prijete demokratskom pokretu SR Njemačke, je AfD 2021. okarakterizirao kao potencijalno opasnu organizaciju.

AfD svoju stranačku konvenciju nastavlja sljedećeg vikenda (Reuters)

Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka je nakon stranačke konvencije populistički desničarske Alternative za Njemačku (AfD), na kojoj se odlučivalo o smjernicama za EU izbore, u ponedjeljak ukazao na dalje prisutne ekstremističke tendencije unutar stranke, prenosi Hina.

“Lista kandidata i izborni program za izbore za Evropski parlament još doduše nisu u potpunosti gotovi, ali već sad u oči upadaju osobe koje su u prošlosti istupale sa stavovima koji nisu sukladni s demokratskim temeljima a koje bi mogle postati AfD-ovi zastupnici u Evropskom parlamentu sljedeće godine”, rekao je direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang.

On je izjavio kako su na završenom prvom dijelu stranačke konvencije AfD-a u Magdeburgu proteklog vikenda širene “ekstremno desne teorije zavjere”.

“Pripadnici umjerenog krila AfD-a se gotovo i nisu mogli čuti na kongresu. Tu su prije svega riječ imali pobornici teorije ‘velike promjene'“, rekao je Haldenwang. Zastupnici ove teorije polaze od toga da političke elite u Njemačkoj rade na “izmjeni naroda” tj. da poticanjem useljavanja nastoje promijeniti nacionalnu strukturu i identitet Njemačke.

Irmhild Bossdorf, jedna od glavnih kandidatkinja za EU izbore, tako traži “milionsku reemigraciju” i kaže da bi se Nijemci trebali bojati “promjene stanovništva koju je izazvao čovjek”, a ne klimatskih promjena koje je izazvao čovjek.

Identitetski pokret

Ona je poznata pripadnica tzv. identitetskog pokreta koji, između ostalog, pitanje njemačkog državljanstva povezuje s etničkom pripadnošću njemačkoj etničkoj zajednici.

I dopredsjednica stranke Alice Weidel je u svom govoru na stranačkoj konvenciji zatražila da se Evropa pretvori u “utvrdu protiv useljavanja”.

“Nama je to potrebno kako bi zaštitili svoju domovinu i to ćemo učiniti zajednički s našim evropskim partnerima”, rekla je Weidel. Više govornika na kongresu je kao uzor u borbi protiv useljavanja navelo mađarskog premijera Viktora Orbana.

I glavni kandidat AfD-a na izborima za Evropski parlament, Maximillian Krah, koji se sam svrstava na “desni rub” stranke, je rekao da onaj tko je Nijemac to mora dokazati “fotografijama iz obiteljskog albuma”.

On je u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk doduše odstupio od zahtjeva dijela stranke za izlaskom Njemačke iz Evropske unije ali je najavio da će se zauzimati za drastične promjene, između ostalog, i za smanjenje Evropske komisije “za 80 posto”.

Evropska unija nacionalnih država

“AfD želi Evropsku uniju nacionalnih država, manje Evrope i više vlastite odgovornosti”, rekao je Krah.

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka, koji prati kretanja koja prijete demokratskom pokretu SR Njemačke, je AfD 2021. okarakterizirao kao potencijalno opasnu organizaciju, što omogućuje praćenje rada stranke sredstvima tajnih službi.

Konvencija je u petak započela u znaku rasta popularnosti AfD u ispitivanjima javnog mnijenja, koji ovu stranku na saveznoj razini s preko 20 posto podrške svrstavaju na drugo mjesto ispred demokršćanske Unije CDU/CSU.

Predsjednik AfD-a Tino Chrupalla najavio je mogućnost preuzimanja vlasi u nekoliko saveznih pokrajina na istoku Njemačke gdje ova stranka uživa podršku preko 30 posto ispitanih birača.

AfD svoju stranačku konvenciju nastavlja sljedećeg vikenda.

Izvor: Agencije