Zapadnoafrički čelnici sastaju se zbog Nigera, pučisti šalju upozorenje

Pučisti u Nigeru upozorili su svijet protiv bilo kakve oružane intervencije, dok se čelnici Zapadne Afrike trebaju odlučiti o daljnjim mjerama pritiska na vojsku da vrati ustavni poredak.

Vojni udar u Nigeru osudili su njegovi susjedi i međunarodni partneri koji su odbili priznati nove vođe i zahtijevaju da se Bazoum vrati na vlast (Reuters)

Pučisti u Nigeru upozorili su svijet protiv bilo kakve oružane intervencije, dok se čelnici Zapadne Afrike u nedjelju trebaju okupiti u glavnom gradu Nigerije Abuji na vanrednom samitu kako bi odlučili o daljnjim mjerama pritiska na vojsku da vrati ustavni poredak.

Čelnici država 15-člane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i 8-člane Zapadnoafričke ekonomske i monetarne unije mogli bi suspendirati Niger, uskratiti zemlji pristup regionalnoj centralnoj banci i finansijskom tržištu i zatvoriti granice, prenosi Hina.

Čad, istočni susjed Nigera, koji nije član obiju regionalnih organizacija, pozvan je na samit ECOWAS-a, stoji u saopćenju ureda predsjednika Čada.

Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, prima blizu dvije milijarde dolara godišnje razvojne pomoći, prema podacima Svjetske banke.

Također je sigurnosni partner bivše kolonijalne sile Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, koje je koriste kao bazu za borbu protiv oružanih grupa u zapadnoj i centralnoj Africi.

Zapadnoafrički čelnici mogli bi prvi put razmotriti vojnu intervenciju kako bi vratili predsjednika Mohameda Bazouma koji je svrgnut kad je general Abdourahamane Tchiani u petak proglašen novim šefom države.

Upozorenje pučista

Uoči nedjeljnog samita vojni čelnici u Nigeru u subotu navečer upozorili su u izjavi pročitanoj na nigerskoj nacionalnoj televiziji protiv bilo kakve vojne intervencije.

“Cilj sastanka (ECOWAS) je odobriti plan agresije na Niger putem neposredne vojne intervencije u Niameyu u saradnji s drugim afričkim zemljama koje nisu članice ECOWAS-a i određenim zapadnim zemljama”, rekao je glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane.

“Želimo još jednom podsjetiti ECOWAS ili bilo koga drugog na našu čvrstu odlučnost da branimo svoju domovinu”, rekao je.

Hunta je u drugom saopćenju u subotu navečer pozvala građane u glavnom gradu da izađu na ulice u nedjelju ujutro kako bi protestirali protiv ECOWAS-a i iskazali podršku novim vojnim čelnicima.

Vojni udar u Nigeru osudili su njegovi susjedi i međunarodni partneri koji su odbili priznati nove vođe i zahtijevaju da se Bazoum vrati na vlast.

Bazoumu niko nije čuo od četvrtka kada je zatvoren u predsjedničkoj palati.

Evropska unija, Francuska i drugi kažu da ga i dalje priznaju kao legitimnog predsjednika.

Evropska unija i Francuska prekinule su finansijsku podršku Nigeru, a Sjedinjene Američke Države su zaprijetile da će učiniti isto.

Nakon hitnog sastanka u petak, Afrička unija izdala je saopćenje u kojem zahtijeva da se vojska vrati u svoje kasarne i uspostavi ustavni poredak u roku od 15 dana.

Nije rečeno što će se dogoditi nakon toga.

Izvor: Agencije