SAD će pomoći Australiji u razvoju vođenih projektila do 2025.

Sjedinjene Američke Države će pomoći Australiji u proizvodnji vođenih višecijevnih raketnih sistema do 2025, rekao je ministar obrane SAD-a Lloyd Austin.

'Ciljamo nekoliko obostrano korisnih inicijativa s australskom odbrambenom industrijom', rekao je Austin (Reuters)

Sjedinjene Američke Države će pomoći Australiji u proizvodnji vođenih višecijevnih raketnih sistema do 2025, rekao je ministar obrane SAD-a Lloyd Austin u subotu u Brisbaneu.

Austin i američki državni sekretar Antony Blinken su u australskoj državi Queensland povodom godišnjeg ministarskog dijaloga (AUSMIN) s australskim kolegama, prenosi Hina.

“Ciljamo nekoliko obostrano korisnih inicijativa s australskom odbrambenom industrijom, a one uključuju obavezu pomoći Australiji u proizvodnji vođenih raketnih sistema s višestrukim lansiranjem do 2025.”, rekao je Austin na konferenciji za novinare.

SAD također ubrzava pristup Australije prioritetnoj municiji kroz pojednostavljen proces nabave, rekao je.

Ovo je prvi put da je Australija bila domaćin sastanka na visokom nivou od 2019. godine zbog pandemije COVD-a 19.

Zajednička proizvodnja

“Stvarno smo zadovoljni koracima koje poduzimamo u pogledu uspostave poduzeća za vođeno oružje i eksplozivna sredstva u ovoj zemlji”, rekao je australski ministar odbrane Richard Marles.

Izrazio je nadu da bi u Australiji za dvije godine mogla krenuti zajednička australsko-američka proizvodnja projektila.

Marles je rekao da će doći do “povećanog tempa posjeta američkih podmornica na nuklearni pogon našim vodama” u sklopu bilateralne saradnje.

Nakon dvodnevnih razgovora koji su završili u subotu, Marles i Austin putuju u sjeverni Queensland, gdje australska i američka vojska sudjeluju u ratnim vježbama Talisman Sabre zajedno s 11 drugih zemalja.

Vježbe su trenutačno zaustavljene nakon što se australski vojni helikopter, koji je sudjelovao u vježbama, srušio u okean, a strahuje se da su najmanje četiri osobe poginule.

Izvor: Agencije