Berlin upozorava od rizika špijunaže kineskih studenata

Njemačka ministrica obrazovanja pozvala je na budnost zbog rizika naučne špijunaže kineskih studenata koji su na državnim kineskim stipendijama na njemačkim univerzitetima.

'Kina sve više postaje konkurent i sistemski rival u oblasti nauke i istraživanja', rekla je ministrica Bettina Stark-Watzinger (Reuters - Ilustracija)

Njemačka ministrica obrazovanja pozvala je u subotu na budnost zbog rizika naučne špijunaže kineskih studenata koji su na državnim kineskim stipendijama na njemačkim univerzitetima.

“Kina sve više postaje konkurent i sistemski rival u oblasti nauke i istraživanja”, rekla je Bettina Stark-Watzinger u intervjuu za grupu listova Mediengruppe Bayern, objavljenom u subotu, prenosi Beta.

U tom kontekstu ona je pozdravila odluku univerziteta Friedrich-Alexander (FAU) u Erlangenu u Bavarskoj koji od 1. juna više ne prihvata stipendiste koje isključivo stipendira Vijeće studijskih stipendija Kine (China Scholarship Council – CSC). CSC je javno tijelo.

Prema istraživanjima nedavno objavljeni u međunarodnom servisu Deutsche Welle i istražnoj platformi Correctiv, nosioci takvih stipendija treba po ugovoru da se obavežu da budu lojalni prema kineskoj državi. Oni koji ne poštuju takve uvjete mogu da snose pravne posljedice, prenijeli su ti mediji.

Naučna sloboda

Univerzitet Friedrich-Alexander koji redovno sarađuje sa njemačkom industrijom u oblasti istraživanja reagirao je konstatacijom da zbog uvjeta dodjeljivanja stipendija stipendisti CSC-ija ne mogu u potpunosti da poštuju slobodu mišljenja i naučnu slobodu, čvrsto utkane u osnovni njemački zakon kao i da postoji povećan rizik od naučne špijunaže, rekla je Stark-Watzinger.

Odluka ovog univerziteta treba da podstakne druge institucije da preispitaju uvjete svoje saradnje CSC-ijem, rekla je ona, koja je liberalna ministrica u vladi socijaldemokrate Olafa Scholza.

Njemačka je poslije dugog oklijevanja nedavno zaoštrila odnose sa “ofanzivnijom” Kinom. Bez prekidanja mostova sa tim tržištem vitalnim za njemačku industriju, prva evropska privreda hoće posebno da smanji “kritične zavisnosti” od Kine u budućnosti, rekao je kancelar Olaf Scholz.

Međutim velike njemačke firme od industrijalca Simensa do hemijske kompanije BASF preko velikih proizvođača automobila, ne mogu da se liše ogromnog kineskog tržišta od više od 1,4 milijardi stanovnika, gdje nastavljaju sa ogromnim ulaganjima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada