McConnellova izgubljenost i Bidenovo spoticanje ukazuju na starost američkog vodstva

Većina kongresmena je u sedamdesetima, a srednja dob senatora je 65,3 godina, u usporedbi s prosječnom dobi Amerikanaca od 38,8 godina.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell ima 81 godinu, dok je američki predsjednik Joe Biden godinu dana mlađi (Reuters)

Neobjašnjiva šutnja i pogled u prazno 81-godišnjeg čelnika republikanaca u Senatu Mitcha McConnella tokom konferencije za medije u Kongresu posljednji je pokazatelj da na najmoćnijim funkcijama u Sjedinjenim Američkim Državama često sjede političari puno stariji od onih u drugim demokratijama.

McConnell je u srijedu zastao usred rečenice i idućih dvadesetak sekundi šutio, pa potom bio odveden, da bi se kasnije vratio i rekao da je “dobro”, prenosi Hina.

Bio je to posljednji u nizu događaja u kojima vodeći američki političari pokazuju znakove starosti.

Američki predsjednik Joe Biden s 80 godina je najstariji čelnik SAD-a u historiji zemlje i gotovo je dva desetljeća stariji od medijalne dobi ostalih svjetskih čelnika, objavio je Pew Research.

Njegova poodmakla dob potaknula je rasprave o tome treba li se kandidirati za drugi mandat u Bijeloj kući.

Starost političara

Biden se u maju spotaknuo o vreću pijeska na pozornici, dvije godine ranije pao je penjući se u vladin avion, hoda polako i često mu se događaju lapsusi.

Ako će Amerikanci na nadolazećim izborima iduće godine htjeti nekog mlađeg, neće se usrećiti ni s Donaldom Trumpom, trenutnim favoritom republikanaca, koji je 77-godišnjak. Reutersova anketa pokazuje da većina Amerikanaca smatra da se niti jedan od njih zbog starosti ne bi trebao kandidirati.

No aktualni predsjednik SAD-a nije ni u top deset trenutno najstarijih svjetskih čelnika koje predvodi 89-godišnji predsjednik Kameruna Paul Biya. Na listi je i 87-godišnji palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kojeg u prosjeku izuzetno mlada populacija Palestine također često poziva da odstupi zbog starosti.

S druge strane, Biden je mlađi od nekih članova Kongresa. Republikanski senator Chuck Grassley iz Iowe ima 89, demokratska senatorica Dianne Feinsten iz Kalifornije 89, a senator Bernie Sanders iz Vermonta 81 godinu.

Većina kongresmena je u sedamdesetima, a srednja dob senatora je 65,3 godina, u usporedbi s prosječnom dobi Amerikanaca od 38,8 godina.

Izvor: Agencije