Saudijska Arabija pozvala danskog otpravnika poslova zbog spaljivanja Kur'ana u Kopenhagenu

Saudijska Arabija je pozvala na zaustavljanje ‘sramotnih djela’ nakon niza spaljivanja Kur'ana u Kopenhagenu.

Demonstranti iz grupe "Danske patriote" protestvuju ispred iračke ambasade u Kopenhagenu gdje su zapalili primjerak Kur'ana (Ritzau/Reuters)

Saudijska Arabija pozvala je danskog otpravnika poslova zbog nedavnih spaljivanja Kur'ana u Kopenhagenu.

Danskom diplomati uručen je dopis koji “sadrži zahtjev kraljevstva da zaustavi sramotna djela koja krše sva vjerska učenja, zakone i međunarodne norme”, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova zaljevske zemlje, ne navodeći ime danskog dužnosnika.

Protest Saudijske Arabije dolazi nakon što su ekstremno desničarski aktivisti izveli niz javnih spaljivanja islamske svete knjige tokom prošle sedmice ispred iračke, egipatske i turske ambasade u glavnom gradu Danske.

U ponedjeljak su dva člana ultranacionalističke grupe „Danske patriote“ u Kopenhagenu zgazila primjerak Kur'ana i zapalila ga u limenoj foliji pored iračke zastave.

Danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen osudio je slične proteste grupe prošle sedmice kao “sramotan čin” s namjerom da “izazove i stvori podjele”, ali je istaknuo da skrnavljenje Kur'ana po zakonu nije zločin u Danskoj.

Brojne osude

Aktivisti su posljednjih sedmica također spalili primjerke Kur'ana u susjednoj Švedskoj.

Javna spaljivanja u skandinavskim zemljama izazvala su veliki bijes u muslimanskom svijetu, a zemlje, uključujući Katar, Jordan, Maroko, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Iran i Jemen, uložile su proteste kao odgovor.

Saudijska Arabija je prošle sedmice pozvala švedskog otpravnika poslova da osudi skrnavljenje Kur'ana u toj zemlji. Irak je ranije ovog mjeseca protjerao švedskog ambasadora ubrzo nakon što su irački demonstranti upali u švedsku ambasadu prije nego što su zapalili zgradu.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC) ranije ovog mjeseca odobrilo je rezoluciju protiv vjerske mržnje i netrpeljivosti nakon spaljivanja.

Pakistan i druge zemlje Organizacije islamske saradnje (OIC) podržale su prijedlog, zajedno s nizom zemalja s nemuslimanskom većinom, uključujući Indiju i Vijetnam. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija usprotivili su se rezoluciji na temelju toga što se miješa u slobodu izražavanja.

Izvor: Agencije