Šta promjena kineskog ministra vanjskih poslova znači za odnose s SAD-om?

Smjena Qin Ganga mogla bi promijeniti dinamiku između SAD-a i Kine, ali malo je vjerovatno da će promijeniti opći trend pokušaja otopljavanja odnosa.

Američki državni sekretar Antony Blinken tokom sastanka s bivšim kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom u Pekingu (Leah Millis/AP Photo)

Nagla smjena kineskog ministra vanjskih poslova Qin Ganga nakon samo sedam mjeseci na poziciji mogla bi zakomplicirati napore da se poboljšaju loši odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, smatraju analitičari.

Međutim, stručnjaci kažu da Qinova smjena i zamjena bivšim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, vjerovatno neće rezultirati većom promjenom kursa, s obzirom na to da vanjsku politiku Kine u konačnici određuje predsjednik Xi Jinping.

“Xijeva želja da poboljša veze sa SAD-om u ovom trenutku ostaje ista”, rekao je Yun Sun, direktor kineskog programa u Stimson centru, think tanku u Washingtonu. “U tom smislu, uklanjanje Qin Ganga neće imati veliki utjecaj na kinesku vanjsku politiku, jer je osoba koja donosi tu odluku još uvijek ista osoba.”

Yun je naznačio da je Wangovo imenovanje za Qinovu zamjenu pokazalo želju za kontinuitetom. Sa 69 godina, Wang je prethodno bio ministar vanjskih poslova gotovo deset godina dok nije napustio tu dužnost 2022. Nakon toga je imenovan direktorom Ureda Komisije za vanjske poslove Komunističke partije Kine, najvišeg tijela za donošenje odluka o vanjskoj politici u zemlji.

“On je siguran izbor”, rekao je Yun za Al Jazeeru. “On ucrtava stazu u vrijeme nestabilnosti.”

Qin, 57-godišnji bivši ambasador u SAD-u, nije viđen u javnosti od 25. juna, a Peking je ponudio malo informacija o tome zašto, navodeći samo “zdravstvene razloge”. U utorak je najviše zakonodavno tijelo zemlje glasalo za uklanjanje Qina s njegove dužnosti.

Taj je potez pratio sistematsko brisanje Qinove prisutnosti na web stranici ministarstva vanjskih poslova, uključujući zapise junskog sastanka s državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Antonyjem Blinkenom u Pekingu.

Nakon tog sastanka, i Washington i Peking pozdravili su stabilan, iako ograničen, napredak u smanjenju napetosti, koje su posljednjih godina porasle zbog niza pitanja, uključujući trgovinu, kritične tehnologije, akcije Tajvana i Kine u Istočnom kineskom moru i Južnom kineskom moru.

Ali Kina nastoji „prebroditi“ svoju ekonomsku slabost nakon pandemije, odnosno oslabljenu potrošnju, usporavanje izvoza i nezaposlenost koja doseže rekordne nivoe. Otopljavanjem odnosa, stručnjaci vjeruju da Kina nastoji pokrenuti svoju nekada živahnu ekonomiju i ublažiti zabrinutost zbog američkih nastojanja da ograniče pristup kritičnim tehnologijama.

Washington je u međuvremenu rekao da nastoji spriječiti eskalaciju regionalnih sporova u sukob širokih razmjera.

‘Unutrašnja stvar’

Nekoliko analitičara je za Al Jazeeru reklo da priroda Qinovog uklanjanja ukazuje da ta odluka nije vjerovatno odraz njegovog radnog učinka. Naveli su neuobičajene okolnosti kao daljnji dokaz da je uklanjanje potencijalno neugodna “unutrašnja stvar” koju će Peking nastojati riješiti uz što manje smetnji.

Qinova bliskost predsjedniku navodi se kao razlog njegovog brzog uspona: Qinovo imenovanje u decembru 2022. učinilo ga je jednim od najmlađih ministara vanjskih poslova u historiji Kine.

Rorry Daniels, direktorica Instituta za politiku azijskog društva (ASPI), primijetila je da je prošlog novembra Kina donijela izričitu odluku da ublaži svoju retoriku o SAD-u. Bilo je „štucanja“, navodni kineski špijunski balon doveo je do rasplamsavanja napetosti početkom godine, ali inače se “Kina nije vratila dubljem učvršćavanju vanjske retorike”, rekla je Daniels.

U međuvremenu, posjete na visokom nivou, uključujući ministricu finansija SAD-a Janet Yellen i američkog izaslanika za klimu Johna Kerryja, nastavljene su posljednjih sedmica, kao i sastanci ministara. Daniels je rekla da razgovori postavljaju temelje da Xi posjeti američki grad San Francisco na forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u novembru.

Samit je “sigurno prilika koju nijedna strana ne želi propustiti jer je za SAD i Kinu doista važno da pokažu drugim ekonomijama u APEC-u da mogu dobro upravljati ovim odnosom”, rekla je Daniels.

Dodala je da je očekivano prisustvo Tajvana vjerovatno dodatno motiviralo Xija da učestvuje.

‘Nezgodno’

Qinovo uklanjanje ipak bi moglo dovesti do “tvrđeg” pristupa Pekinga u pregovorima sa SAD-om, prema Dennisu Wilderu, višem saradniku Inicijative za američko-kineski dijalog o globalnim pitanjima na Univerzitetu Georgetown.

“To je relativno. Ne kažem da bi se povukli iz pregovora ili nečeg sličnog”, rekao je Wilder, koji je prethodno bio direktor Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC) za Kinu. “Ali mogli bi se osjećati malo ranjivijima i stoga ne žele učiniti bilo kakve ustupke ili učiniti bilo što što bi ukazivalo na to da Xi Jinping na neki način mora postići kompromis s Amerikancima kako bi ponovno uspostavio svoje vodstvo.”

Wilder je također istaknuo da će Wang, dok služi kao Qinova zamjena, nastaviti svoju ulogu šefa Ureda Komisije za vanjske poslove, položaj ekvivalentan savjetniku za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

“Biti tako s dvojnom pozicijom malo je neobično i neugodno za američku stranu”, dodao je.

Lični odnosi također bi se mogli promijeniti, utječući na dinamiku buduće koordinacije.

Prethodno, kao glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Qin se pozicionirao kao jedan od “vukova ratnika”, izraz koji opisuje konfrontirajući pristup nekih kineskih diplomata. Ali posljednjih godina pokušao je “sarađivati i igrati lijepo” sa svojim američkim kolegama, prema Yunu iz Stimson centra.

To je bilo u suprotnosti s Wangovom ulogom “lošeg policajca”, koja je bila posebno istaknuta tokom napetog sastanka u martu 2021. u Anchorageu na Aljasci. Ondje je Wang optužio američke dužnosnike za “snishodljivost” i rekao da bi se trebali fokusirati na vlastita domaća nezadovoljstva.

Lični odnosi između Wanga i Blinkena također su potonuli u februaru tokom sastanka u Minhenu u Njemačkoj, kada je američki diplomata upozorio Kinu da ne pruža smrtonosnu pomoć Rusiji u njenom ratu u Ukrajini.

“Wang Yi je sjajan kandidat za ministra vanjskih poslova, ali je također imao vrlo, rekao bih, oštre ili ratoborne odnose sa svojim američkim kolegama”, rekao je Yun.

S druge strane, Wangova opsežnija karijera općenito je dovela do toga da je dobio dublji pristup američkim dužnosnicima od Qina, rekla je Daniels iz Asia Societyja. To bi moglo biti prednost u plovidbi izazovnim vodama koje su pred nama.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada