Španija dodijelila državljanstvo iranskoj šahistici nakon bijega iz zemlje

Sara Khadem sa svojom porodicom pobjegla je u Španiju nakon što se takmičila na turniru bez nošenja obaveznog hidžaba.

Khadem je učestvovala na Svjetskom kupu u Kazahstanu u decembru 2022., bez nošenja marame (Reuters)

Sara Khadem, iranska šahistica koja je pobjegla u Španiju nakon što se takmičila na međunarodnom turniru bez obaveznog nošenja hidžaba u znak solidarnosti s masovnim protestima u domovini, dobila je špansko državljanstvo, potvrdila je španska ministrica pravosuđa Pilar Llop.

“Kao odgovor na iznimne okolnosti koje se tiču gospođe Sarasadat Khademalsharieh, upravo sam joj dodijelila špansko državljanstvo”, izjavila je u srijedu ministrica pravosuđa Pilar Llop u Državnom službenom listu (BOE), koristeći Khademino puno ime.

Ova 26-godišnja šahovska velemajstorica učestvovala je na Svjetskom kupu u Kazahstanu u decembru 2022, bez marame, koja je obavezna za žene u Iranu.

Kako je objasnila u intervjuu novinskoj agenciji AFP u februaru, učinila je to u znak podrške protestnom pokretu koji je izbio u Iranu nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru u septembru prošle godine.

Amini, 22-godišnji djevojku, uhapsila je teheranska policija za moral zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene u ovoj u zemlji.

Rođak je upozorio Khadem da će biti uhapšena ako se vrati u Iran.

Odlučila je u januaru otputovati u Španiju sa suprugom, redateljem Ardeshirom Ahmadijem i njihovim 10-mjesečnim sinom Samom.

Dobili su boravak u Španiji putem sheme “zlatne vize” nakon što su uložili najmanje 500.000 eura u nekretninu.

Bolje mjesto za život

U januaru je upoznala španskog premijera Pedra Sancheza s kojim je odigrala partiju šaha.

Premijer Pedro Sanchez sastao se s iranskom šahisticom Sarom Khadem u Madridu i odigrao partiju šaha (Reuters)

“Koliko sam danas naučio od žene koja me inspirira”, rekao je Sanchez na društvenim mrežama nakon što je ugostio Khadem u svojoj službenoj rezidenciji, palači Moncloa.

“Moja puna podrška sportiskinjama. Vaš primjer doprinosi boljem svijetu”, dodao je.

Iranske sportistkinje moraju se pridržavati strogih kodeksa odijevanja Islamske Republike za žene, uglavnom pokrivanjem glave, kada predstavljaju svoju zemlju na međunarodnim događajima.

Rekla je da je nakon rođenja sina počela razmišljati o preseljenju u inostranstvo.

“Počela sam cijeniti život na mjestu gdje je Sam mogao izaći na ulicu i igrati se bez da smo zabrinuti, i mnoge slične stvari. Španija se pokazala kao najbolja opcija za Sama”, rekla je.

Khadem je 771. u svijetu, prema web stranici Međunarodne šahovske federacije, i 9. u Iranu.

Izvor: Agencije