Obilježavanje godišnjice primirja dvije Koreje odražava rastuće tenzije

Obilježavanja godišnjice sklapanja primirja kojim su prije 70 godina zaustavile krvoproliće u Korejskom ratu Sjeverne i Južne Koreje odražavaju rastuće tenzije između njih.

Sjeverna Koreja se sprema da organizira velike proslave za hiljade građana u znak sjećanja na primirje koje smatra pobjedom u 'Oslobodilačkom ratu Velike otadžbine' (Reuters)

Obilježavanja godišnjice sklapanja primirja kojim su 27. jula prije 70 godina zaustavile krvoproliće u Korejskom ratu Sjeverne i Južne Koreje odražavaju rastuće tenzije između njih.

Sjeverna Koreja je pozvala delegacije iz Kine i Rusije dok se sprema da organizira velike proslave za hiljade građana u znak sjećanja na primirje koje smatra pobjedom u “Oslobodilačkom ratu Velike otadžbine”, prenosi Beta.

Svečanosti će vjerovatno biti završene ogromnom vojnom paradom u glavnom gradu Pjongjangu, gdje bi lider Kim Jong-un mogao da pokaže svoje rakete sa nuklearnim sposobnošću dizajnirane za napad za susjede i kopno SAD-a.

U Južnoj Koreji je predsjednik Yoon Suk Yeol pozvao desetine stranih ratnih veterana da odaju počast poginulim vojnicima u ratu u kojem su od 1950. do 1953. poginuli ili ranjeni milioni stanovnika.

Očekuje se da će hiljade ljudi prisustvovati ceremoniji primirja u četrvtak u južnokorejskom lučkom gradu Busanu, gdje je groblje vojnika Ujedinjenih naroda poginulih tokom rata.

Tenzije između dvije Koreje jačaju posljednjih godina, pošto se pojačao i tempo raketnih proba Sjeverne Koreje, i zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Egzistencijalna prijetnja

Tokom 70 godina diplomatskih uspona i padova u odnosima, stalnost je da dvije Koreje jedna drugu dosljedno smatraju egzistencijalnom prijetnjom što je u suštini razlog zašto primirje nikada nije zamijenjeno mirovnim sporazumom kako se prvobitno namjeravalo.

Upravljanje krizama je sada kompliciranije nego ikada, jer sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nastavlja da odbija da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama i uvećava svoj nuklearni arsenal koji vidi kao svoju najjaču garanciju opstanka.

Kim se također zalaže za još dublju saradnju sa autoritarnim saveznicima svoje zemlje Kinom i Rusijom koje su također u sukobu sa Washingtonom u vezi regionalnog utjecaja i rata u Ukrajini.

Za Južnokorejce, glavni ishod primirja iz 1953. godine bilo je naknadno potpisivanje Sporazuma SAD-a i Južne Koreje o odbrani.

Suočen s rastućim nuklearnim prijetnjama, južnokorejski predsjednik Yeol sada traži jače garancije SAD-a da će brzo i odlučno upotrijebiti nuklearno oružje za odbranu njegove države u slučaju nuklearnog napada Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije