Generalni sekretar UN-a upozorio da je došlo doba ‘globalnog ključanja’

Čovječanstvo je pokrenulo uništenje, no to ne smije izazvati očaj, već akciju, rekao je Guterres, poručujući da ‘još uvijek možemo zaustaviti najgore’.

Čovječanstvo je pokrenulo uništenje, upozorio je Guterres (AP)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da je “došlo doba globalnog ključanja”.

“Klimatske promjene su ovdje. To je zastrašujuće. I to je samo početak. Era globalnog zagrijavanja je završen, stigla je era globalnog ključanja”, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je rekao da lideri moraju voditi, te da nema više oklijevanja, izgovora i čekanja da drugi krenu prvi, jer za to nema vremena, prenosi Anadolija.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije i Službi za klimatske promjene Kopernikus Evropske komisije juli je na putu da bude najtopliji mjesec ikada.

Podaci pokazuju da je u julu zabilježena najveća temperatura okeana za ovo doba godine.

Poziv na akciju

Guterres je rekao da je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa i izbjeći najgore klimatske promjene.

Pariski klimatski sporazum postignut 2015. godine ima za cilj ograničiti globalno zagrijavanje na znatno ispod dva stepena, po mogućnosti na 1,5 stepen Celzijusa, do kraja vijeka u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

“Potrebni su nam ambiciozni novi nacionalni ciljevi smanjenja emisija članica G20”, rekao je Guterres.

Pozvao je kompanije, gradove, regije i finansijske institucije da dođu na Samit o klimatskim ambicijama s vjerodostojnim planovima tranzicije.

”Dokazi su posvuda: čovječanstvo je pokrenulo uništenje. Ovo ne smije izazvati očaj, već akciju. Još uvijek možemo zaustaviti najgore”, dodao je on.

Izvor: Agencije