Cijelo jato od 97 kitova uginulo u Australiji nakon što su se nasukali

Jato od 97 kitova pilota nasukalo se u utorak u plitkoj vodi u blizini plaže Cheynes, oko 400 kilometara jugoistočno od Pertha.

Naučnici još u potpunosti nisu otkrili zašto dolazi do masovnog nasukavanja kitova (EPA)

Gotovo 100 kitova pilota uginulo je nakon što su se nasukali u Zapadnoj Australiji, saopćili su u četvrtak službenici za zaštitu divljih životinja, nakon očajničkih pokušaja spašavanja, prenosi Fena.

Jato od 97 kitova pilota nasukalo se u utorak u plitkoj vodi u blizini plaže Cheynes, oko 400 kilometara jugoistočno od Pertha, mnoštvo njih se nasukalo na pijesku, a do sljedećeg jutra, 51 kit je uginuo.

Oko 250 volontera pridružilo se 100 stručnjaka za divlje životinje u borbi za spas ostalih kitova tokom jučerašnjeg dana.

Na desetine volontera i stručnjaka u ronilačkim odijelima ostali su u vodi, nekoliko njih na kajacima ili daskama za surfanje, pokušavajući natjerati zbijenu skupinu preostalih kitova u dublje vode, a zatim na otvoreno more.

Oko 250 volontera pridružilo se 100 stručnjaka za divlje životinje u borbi za spas kitova (EPA)

Prirodan fenomen

„Volonteri i svi ostali pokušali su ih izvući natrag u dublju vodu, a onda su se ponovno nasukali“, rekla je glasnogovornica Službe za parkove i divlje životinje za AFP.

Ona naglašava kako su od tog trenutka, veterinari procijenili i na temelju dobrobiti utvrdili da ih treba eutanazirati.

Kontrolor Peter Hartley zahvalio je spasiocima na njihovim “ogromnim naporima” da spase kitove u hladnim vodama.

„Znamo da je nasukanje kitova prirodan fenomen, ali smo se zaista potrudili, provodeći cijeli dan u vodi s tim životinjama kako bismo im pružili najbolju priliku“, dodao je.

Naučnici još u potpunosti nisu otkrili zašto dolazi do masovnog nasukavanja, ali kitovi piloti, koji mogu narasti do više od šest metara, vrlo su društveni, pa mogu slijediti svoje saputnike koji zalutaju u opasnost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada