Temperature okeana oko južne Floride dostigle nivo ‘vruće kade’

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti okeanske ekosisteme.

Površinska temperatura okeana oko Florida Keysa ove je sedmice porasla na 38,44 Celzija (Getty Images)

Površinska temperatura okeana oko Florida Keysa ove je sedmice porasla na 38,44 Celzija odnosno dosegla nivo “vruće kade”, dok bi normalne temperature vode za to područje u ovo bi doba godine trebale biti između 23 i 31 stepeni, objavila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), prenosi Hina.

Sve veća učestalost i intenzitet loših vremenskih uslova – kako na kopnu tako i u okeanima – simptomatični su za globalne klimatske promjene koje pokreću ljudi.

Ugroženi ekosistemi

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da temperature mora poput onih u Južnoj Floridi mogu biti smrtonosne za život u moru i ugroziti okeanske ekosisteme, te, također, utjecati na ljudske zalihe hrane i sredstva za život.

NOAA je ranije ovog mjeseca upozorila da bi toplija voda oko Floride mogla pojačati tropske oluje i uragane, koji stvaraju više energije iznad toplijih voda.

Rastuće temperature također ozbiljno opterećuju koraljne grebene.

Izvor: Agencije