Ministar vanjskih poslova: Švedska radi na tome da se ne ponovi nepoštivanje Kur'ana

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da Vlada Švedske pokušava promijeniti zakon kako bi spriječila buduće napade na Kur'an.

Billstrom je ukazao na ustavna ograničenja koja ograničavaju sposobnost Vlade da spriječi takvo ponašanje (Reuters)

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da Vlada Švedske pokušava promijeniti zakon kako bi spriječila buduće napade na Kur'an, opisujući ih kao “podle”, prenosi Anadolija.

Billstrom je telefonom razgovarao sa alžirskim kolegom Ahmedom Attafom, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Alžira.

Billstrom je ukazao na ustavna ograničenja koja ograničavaju sposobnost Vlade da spriječi takvo ponašanje, istovremeno izražavajući duboko žaljenje zbog takvih postupaka.

“Radimo na tome da se nepoštivanje Kur'ana ne ponovi”, rekao je švedski šef diplomatije.

Skrnavljenje Kur'ana

Billstrom je također upoznao Attafa sa inicijativom švedskog ministarstva pravde da ocijeni mogućnost usvajanja zakona o održavanju javnog reda kako bi se riješilo takvo neprihvatljivo ponašanje.

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Stockholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu što je izazvalo osude u islamskom svijetu.

Izvor: Agencije