Chollet imenovan za podsekretara za politiku u okviru Sekretarijata za odbranu

Derek Chollet trenutno obavlja funkciju savjetnika za vanjsku politiku u okviru State Departmenta, a bavio se i Zapadnim Balkana.

U okviru mandata u State Departmentu Chollet se bavio Zapadnim Balkanom (Fena)

Specijalni savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet imenovan je na funkciju podsekretara za politiku u okviru Sekretarijata za odbranu, saopštio je šef američke diplomatije Antony Blinken.

“Čestitke prijatelju na nominaciji. Derek je bio ključni član i lider mog tima. Potvrda njegove nominacije bit će velika dobit Sekretatijata za odbranu. Naša nacija imaće brojne koristi od njegovog posvećenog službovanja”, objavio je Blinken na Twitteru.

U svojoj objavi Chollet je istakao da mu je bila čast da sarađuje sa Blinkenom i timom u okviru State Departmenta.

“Počastvovan sam prilikom da se vratim u Sekretarijat za odbranu i sarađujem sa sekretarom na sigurnosti naše nacije. Radujem se saradnji sa Senatom na potvrdi nominacije”, napisao je Chollet na Twitteru.

Bogata karijera

Chollet trenutno obavlja funkciju savjetnika za vanjsku politiku u okviru State Departmenta.

Od 2012. do 2015. bio je izvršni potpredsjednik za sigurnosnu i odbrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu u SAD-u, prenio je Glas Amerike.

Prije toga bio je angažovan kao pomoćnik američkog sekretara za odbranu zadužen za poslove iz oblasti međunarodne sigurnosti.

U najvećoj mjeri bavio se američkom odbrambenom politikom koja je obuhvatala Evropu, NATO, Bliski istok, Afriku i zapadnu hemisferu tokom mandata sekretara Leona Panette i Chucka Hagela.

U okviru mandata u State Departmentu bavio se Zapadnim Balkanom, kao i situacijom na Kosovu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada