Borrell: Nepoštivanje Kur'ana ili bilo koje svete knjige je otvorena provokacija

Josep Borrell je poručio kako je poštivanje vjerskih zajednica dio vrijednosti Evropske unije.

Borrell je kazao kako rasizmu, ksenofobiji i netoleranciji nema mjesta u EU (EPA)

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nakon spaljivanja primjeraka Kur'ana u Švedskoj i Danskoj, izjavio je kako odbacuje svaku akciju koja bi poticala vjersku mržnju, javlja Anadolija.

“U kontekstu postupaka nekih u Evropi koji vrijeđaju mnoge muslimane, EU ponavlja svoje snažno i odlučno odbacivanje bilo kakvog oblika poticanja na vjersku mržnju i netoleranciju”, izjavio je Borrell.

Ističući kako je poštivanje vjerskih zajednica dio vrijednosti EU-a, Borrell je poručio kako je “nepoštivanje Kur'ana ili bilo koje svete knjige otvorena provokacija”.

Napominjući da rasizmu, ksenofobiji i netoleranciji nema mjesta u EU, Borrell je nastavio:

“Nastavit ćemo podržavati vjerske slobode i slobodu izražavanja u zemlji i inostranstvu. Ali, nije sve legalno i moralno. Sada je vrijeme za međusobno razumijevanje i poštovanje. Ova djela provokatora samo služe interesima onih koji žele podijeliti nas i naša društva.”

Brojni incidenti

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Stockholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu što je izazvalo osude u islamskom svijetu.

Dvojica demonstranata zapalila su primjerak svete islamske knjige Kur'an, ispred iračke ambasade u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, prije nekoliko dana.

Dvojac iz grupe „Danske patriote“ izgazio je Kur'an u ponedjeljak i zapalio ga u limenoj foliji pored iračke zastave koja je ležala na zemlji.

Izvor: Agencije