UN crpi naftu iz jemenskog tankera kako bi izbjegao katastrofu

Supertanker, s više od milion barela nafte, propada od 2015, što dovodi do straha od katastrofalnog izlijevanja.

Naftni tanker FSO Safer usidren u Crvenom moru, u blizini obale zapadne provincije Hodeidah u Jemenu (EPA)

Ujedinjeni narodi počeli su ispumpavati naftu s raspadajućeg broda usidrenog uz jemensku obalu Crvenog mora, sprečavajući potencijalno izlijevanje i ekološku katastrofu, rekli su dužnosnici UN-a.

FSO Safer – plutajući tanker za skladištenje i istovar (FSO) koji drži više od 1,14 miliona barela nafte – godinama je bio u opasnosti da se polomi ili eksplodira zbog korozije i nedostatka održavanja otkako je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala u ratu u Jemenu 2015. godine.

Jemenski pobunjenici Huti, koji kontroliraju područje jemenske obale gdje je usidren Safer, prethodno su spriječili održavanje bilo kakve operacije spašavanja, ali su konačno u martu pristali dopustiti istovar nafte.

Nafta iz Safera sada će biti prebačena u zamjenski brod Yemen, u prijenosu s broda na brod za koji se očekuje da će trajati 19 dana, saopćio je UN-ov Program za razvoj (UNDP) – humanitarna agencija zadužena za provođenje operacije.

“U nedostatku bilo koga drugoga ko je bio voljan ili sposoban izvršiti ovu zadaću, Ujedinjeni narodi su pojačali i preuzeli rizik provođenja ove vrlo delikatne operacije”, rekao je u utorak generalni sekretar  UN-a Antonio Guterres.

“Prijenos nafte s broda na brod koji je danas započeo ključni je sljedeći korak u izbjegavanju ekološke i humanitarne katastrofe kolosalnih razmjera”, dodao je.

Zahtjevna operacija

Operacija, prva takve vrste, rizična je, ali potencijalno curenje preostale nafte u propadajućem tankeru koji je jemenska vlada kupila 1980-ih još je rizičnije.

Posmatrači su se godinama brinuli da bi Safer mogao puknuti ili eksplodirati. Izlijevanje nafte koje bi uslijedilo moglo bi uništiti jedan od najvećih svjetskih morskih ekosistema.

Nakon što se nafta iscrpi, izvršit će se isporuka i montirati plutača za privez lančanog sidra (CALM), saopćio je UN.

Plutača će zatim biti pričvršćena za morsko dno, koja će se zauzvrat koristiti za osiguranje zamjenskog plovila, što je proces koji mora biti dovršen do septembra, istaknulo je međunarodno tijelo.

Brod za tehničku podršku holandske kompanije Boskalis/SMITis bio bi spreman uskočiti ako dođe do curenja nafte tokom operacije.

Ekološka opasnost

Supertanker star 47 godina ostao je napušten i nije u funkciji od izbijanja građanskog rata u Jemenu prije osam godina.

Safer je usidren u blizini naftnog terminala Ras Isa koji kontrolira jemenski pokret Huti, koji je 2015. zauzeo velike dijelove zemlje.

Mohammed Mudawi iz UNDP-a u Jemenu rekao je sredinom jula za Al Jazeeru da plovilo nije pravilno održavano jer se nalazilo u području punom minama. Tim UN-ove agencije također je radio na sprečavanju nakupljanja zapaljivih plinova.

“Mnogo smo zabrinuti da bi moglo eksplodirati zbog plinova”, rekao je Mudawi.

Prema UN-u, veliko izlijevanje uništilo bi koralje, mangrove i drugi morski život; izložilo milione ljudi visoko zagađenom zraku; opustošilo ribarske zajednice; prisililo obližnje luke na zatvaranje; i poremetilo plovidbu kroz Sueski kanal. Samo čišćenje procjenjuje se na 20 milijardi dolara.

Izlijevanje iz Safera potencijalno bi moglo imati veći utjecaj od jednog od najvećih izlijevanja nafte u historiji, katastrofe Exxon Valdez 1989. godine, budući da Safer nosi četiri puta veću količinu nafte, prema UN-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada