Prve osuđujuće presude u suđenju za bombaški napad u Briselu 2016.

Šest muškaraca osuđeno je za dva koordinirana napada za koje je odgovornost preuzeo ISIL, a koja su 2016. potresla glavni grad Belgije.

Deset osumnjičenih optuženo je za zločine uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji (Reuters)

Sud u Briselu proglasio je šest od 10 osumnjičenika krivim za ubistvo i pokušaj ubistva zbog njihovog sudjelovanja u bombaškim napadima 2016. godine, u kojima su u belgijskom glavnom gradu poginule 32 osobe, a stotine ih je povrijeđeno.

Nakon dugog suđenja i 19 dana vijećanja porote, sud u Briselu donio je presude koje je u utorak navečer objavio predsjednik suda Laurence Massart, prenosi Hina.

Deset osumnjičenih optuženo je za zločine uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i sudjelovanje u terorističkoj organizaciji.

Nekoliko onih kojima se sudi već je bilo osuđeno za sudjelovanje u bombaškim napadima u Parizu nekoliko mjeseci ranije.

Dugo suđenje

Salah Abdeslam uhapšen je nekoliko dana prije bombaških napada u Briselu.

U Francuskoj je prošle godine proglašen krivim za bombaške i oružane napade u Parizu 2015. godine, u kojima je poginulo 130 osoba. Belgijsko suđenje, koje je počelo prošlog decembra, sada ga je osudilo i za ubistvo i pokušaj ubistva u Briselu.

Mohamed Abrini, još jedan od onih koji su sada proglašeni krivim za oba bombaška napada, identificiran je na videokamerama kako bježi sa aerodroma Zaventem kada njegov eksploziv nije eksplodirao.

Postao je poznat kao “čovjek sa šeširom” i bio je među nizom osumnjičenika uhapšenih u Briselu nekoliko sedmica kasnije.

Još četiri muškarca proglašena su krivim za terorističko ubistvo: Oussama Atar, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi i Bilal El Makhoukhi.

Krayem je viđen s bombašem iz metroa koji se raznio u Maelbeeku. Ali Ataru za kojeg se vjeruje da je planirao napade na Pariz iz Sirije suđeno je u odsutnosti i vjeruje se da je umro u Siriji.

Koordinirani napadi

Napadi u Briselu dogodili su se u razmaku od sat vremena 22. marta 2016. godine.

Dvije bombe eksplodirale su malo prije osam sati ujutro na suprotnim krajevima dvorane za odlaske na aerodromu Zaventem, ubivši pritom 16 osoba.

Zatim se, nešto više od sat vremena kasnije, dogodila nova eksplozija u vozu na stanici podzemne željeznice Maelbeek, u evropskoj četvrti Brisela, u blizini institucija Evropske unije. U tom napadu poginulo je još 16 ljudi.

Sudu je rečeno da se još četiri osobe koje su umrle u godinama nakon bombaških napada također trebaju smatrati žrtvama napada, čime se broj mrtvih popeo na 36.

Još stotine ih je ranjeno.

Očekuje se da će odvojena ročišta o kaznama za počinjena djela početi u seprembru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada