WSJ: Zapad je znao da je uspjeh ukrajinske kontraofanzive malo vjerovatan

Ukrajinska vojna kampanja rizikuje da upadne u slijepu ulicu, uz velike ljudske gubitke i materijalnu štetu, piše Wall Street Journal.

Neočekivano gusta minska polja usporila su početne napade ukrajinskih snaga (Reuters)

Zapadni lideri su znali da je malo vjerovatno da će ukrajinske snage u kontraofanzivi koja je počela ovog proljeća uspjeti potisnuti Ruse i primorati ih na povlačenje sa dobro utvrđenih pozicija, piše Wall Street Journal.

List ocjenjuje da velika i smrtonosna minska polja, solidno podignuta utvrđenja i ruske zračne snage sinergijski onemogućavaju bilo kakav značajan napredak ukrajinskih trupa, prenio je Tanjug.

Umjesto toga, ukrajinska vojna kampanja rizikuje da upadne u slijepu ulicu uz velike ljudske gubitke i materijalnu štetu bez većih promjena na ratištu, navodi se u tekstu.

Dodaje se da zapadna vojna doktrina predviđa da bi u napadu na dobro učvršćene položaje protivnika napadačka sila trebala biti najmanje tri puta veća od neprijateljske, uz koordinirane napade zračnih i kopnenih snaga, a da ukrajinskim vojnim jedinicama nedostaju i ljudstvo i obuka i resursi kako bi ispunile ove kriterije.

Ruska nadmoć u zračnom prostoru

Pored toga, nijedna zapadna vojna sila ne bi pokušala proboj dobro uspostavljene i utvrđene protivničke linije odbrane bez potpune kontrole zračnog prostora, ističe list.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u maju u intervjuu za WSJ priznao da Rusija ima nadmoć u zračnom prostoru i da manjkavost zaštite ukrajinskih trupa nagovještava da će ukrajinske snage u borbama “pretrpjeti velike ljudske gubitke”.

Ukrajinski vojni stratezi su se nadali da će uspjeti pronaći “rupe u ruskim linijama” na frontu, da će izvršiti uspješne jurišne akcije i izazvati pustoš u neprijateljskim redovima, ali su, umjesto toga, neočekivano gusta minska polja usporila početne napade ukrajinskih snaga ostavljajući ih izložene udarima ruskih aviona i raketnih snaga, navodi list.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada