NYT: Vrijeme je da se prekine američka pomoć Izraelu

Ima li smisla da Amerika nastavi davati ogromnih 3,8 milijardi dolara godišnje drugoj bogatoj zemlji?

Nastavak demonstracija protiv reformi pravosuđa u Izraelu (AP)

The New York Times je objavio članak u kojem poziva američku administraciju da postepeno smanji godišnju pomoć koju Sjedinjene Američke Države (SAD) daju Izraelu.

Novinar Nicholas Kristof u svom članku u novinama navodi da je Izrael sada top tema u medijima i da se vodi bučna debata o tome šta se dešava u toj državi. Uprkos tome, postoji jedna tema koja se ne može spominjati.

Rasipanje oskudnih resursa

”Stoga, dozvolite mi da to (pitanje) postavim vrlo oprezno: je li došlo vrijeme da razmislimo o postepenom ukidanju američke pomoći Izraelu?”, dodao je.

“Ima li smisla da Sjedinjene Američke Države nastave davati ogromnih 3,8 milijardi dolara godišnje drugoj bogatoj zemlji?”, nastavio je Kristof.

Kaže da je američko davanje pomoći u ovim razmjerima drugoj bogatoj zemlji zapravo rasipanje oskudnih resursa i stvaranje nezdravog odnosa koji šteti dvjema zemljama.

Smatra da se pitanje smanjenja pomoći ne smije dogoditi iznenada ili na način koji ugrožava sigurnost Izraela, ali smatra da bi američka administracija trebala biti strožija prema premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji gasi svaku nadu u rješenje s dvije države.

Bivši premijer Ehud Barak izjavio je kako je Netanyahu “odlučan da pretvori Izrael u korumpiranu i rasističku diktaturu, što bi izazvalo kolaps društva”.

Deset puta više od Nigera

Američki novinar je naglasio da Izrael danas možda ima opravdane sigurnosne brige, ali se ne suočava s rizikom od napada svojih susjeda, a po prosječnom prihodu po glavi stanovnika je bogatiji od Japana i nekih evropskih zemalja.

Kaže kako je jedan od pokazatelja da se situacija u Izraelu promijenila to što je oko četvrtine izraelskog izvoza oružja prošle godine bilo u arapske zemlje.

Prema članku, godišnja pomoć SAD-a Izraelu od 3,8 milijardi dolara iznosi 10 puta više od pomoći koju SAD šalje daleko naseljenijoj državi Nigeru, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu koja trpi brojne sigurnosne izazove zbog aktivnosti nekih radikalnih džihadističkih grupa na svojoj teritoriji.

Kristof je zaključio da je američka pomoć Izraelu mogla spasiti stotine hiljada života godišnje da je odobrena zemlji poput Nigera, a mogla bi se potrošiti i na programe za djecu u predškolskoj dobi u SAD-u koji su društvu prijeko potrebni.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada