Njemački ministar odbrane odgodio posjetu Iraku zbog sigurnosnih razloga

Nakon nasilja ispred švedske ambasade u Bagdadu, Federalni ured kriminalističke policije naložio je da se Pistoriusova posjeta odgodi.

Ranije najavljena posjeta njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa Iraku otkazana je zbog sigurnosnih razloga (Reuters)

Ranije najavljena posjeta njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa Iraku otkazana je zbog sigurnosnih razloga, javlja Anadolija.

Iz Ministarstvu odbrane Njemačke saopćeno je da je, nakon nasilja ispred švedske ambasade u Bagdadu, Federalni ured kriminalističke policije naložio da se Pistoriusova posjeta odgodi.

Saopćeno je i da se protesti u Bagdadu i pogoršanje situacije ne mogu zanemariti, te je odlučeno da se posjeta odgodi kako bi se zaštitilo osoblje njemačke misije u Bagdadu.

Planirana posjeta njemačkim trupama

Tokom posjete Iraku, ministar odbrane Pistorius trebao je posjetiti njemačke vojnike koji služe u NATO jedinici formiranoj za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i sastati se sa ministrom odbrane Iraka.

Pistorius je svojom posjetom želio steći predstavu o situaciji na terenu prije produženja mandata misije njemačke vojske u Iraku.

Ukupno 130 njemačkih vojnika služi u Iraku.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada