Neriješeni izborni rezultat desnice i ljevice vodi Španiju u blokadu

Za formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika pa se očekuju blokada i teški pregovori u nadolazećim sedmicama, a možda i mjesecima.

Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) je neočekivano bila u vodstvu veliki dio izborne večeri pa na kraju dobila 122 mjesta u parlamentu (EPA)

Španija će teško dobiti novu vladu nakon što je na nedjeljnim parlamentarnim izborima vladajući lijevi blok dobio 172 zastupnika, a opozicioni desni 170 u parlamentu sa 350 mjesta, piše Hina.

Za formiranje vlade potrebno je 176 zastupnika pa se očekuju blokada i teški pregovori u nadolazećim sedmicama, a možda i mjesecima.

Narodna stranka desnog centra (PP) osvojila je najviše glasova dobivši 136 mjesta u parlamentu čime je opravdala ulogu favorita. Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) je međutim neočekivano bila u vodstvu veliki dio izborne večeri pa na kraju dobila 122 mjesta.

Obje stranke prisiljene su koalirati sa srodnim strankama u pokušaju sastavljanja vlade, ali uprkos tome ne mogu doći do natpolovične većine od 176 zastupnika.

PP i krajnje desni Vox, koji je osvojio 33 mjesta, najavili su uoči izbora mogućnost koaliranja ali to im sada nije dovoljno.

Vladajući PSOE premijera Pedra Sancheza također nema dovoljnu podršku za sastavljanje vlade s grupacijom lijevih stranaka Sumar koja je dobila 31 zastupnika. Ne pomaže im niti podrška regionalnih separatističkih stranaka Katalonije, Baskije i Galicije.

Rok za sastavljanje vlade u oktobru

Španiju, koja je ovaj mjesec počela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, očekuje stoga komplicirana politička situacija u nadolazećim sedmicama.

Idući mjesec će se u parlamentu glasati o novoj vladi.

Lider PP-a Alberto Feijoo, kao pobjednik izbora, pokušat će sastaviti manjinsku vladu. To se, međutim, čini teško izvedivim s obzirom na trenutni stav ostalih stranaka koje se ne namjeravaju suzdržati od glasanja i time PP-u te Vox-u omogućiti formiranje manjinske vlade.

Aktuelni premijer Sanchez bi nakon toga mogao pokušati formirati manjinsku lijevu vladu.

Rok za sastavljanje vlade je u oktobru, a ne bude li formirana Španci će ponovo na izbore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada