Meloni: Italija spremna primiti više migranata, ali legalnim putem

Ilegalni dotok migranata nanosi štetu svim zemljama na Sredozemlju, rekla je italijanska premijerka.

Italija se konstantno bori sa brojnim ilegalnim migrantima koji stižu do italijanskih obala (EPA)

Ilegalni dotok migranata nanosi štetu svim zemljama na Sredozemlju, izjavila je italijanska premijerka Giorgia Meloni, dok pokušava stvoriti širok savez država u borbi protiv trgovine ljudima.

Nastojeći ublažiti svoju raniju tvrdolinijašku retoriku Meloni je rekla kako je njena vlada otvorena za to da primi veći broj migranata, ali legalnim putevima, jer i “Evropa i Italija trebaju imigraciju”.

Istakla je da treba napraviti više kako bi se spriječilo da migranti ilegalnim putevima pokušavaju preći opasnu mediteransku rutu.

“Masovno ilegalno useljavanje šteti nam svima. Niko od toga nema koristi, osim kriminalnih grupa koje se bogate na račun najosjetljivijih, a svoju moć koriste čak i protiv vlada”, rekla je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovila je i istakla izjavu Giorgije Meloni o legalnim rutama za migrante koji nastoje stići do zemalja EU-a.

Italiji bi dobro došla dodatna radna snaga

EU i Tunis, glavno polazište migranata, prošle sedmice su potpisali sporazum o “strateškom partnerstvu” koji sadrži i tačku o borbi protiv trgovaca ljudima i o pooštravanju mjera na granicama.

Evropa je Tunisu, čija ekonomija loše stoji, obećala pomoć u iznosu od milijarde eura, a dodatnih 100 miliona eura namijenjeno je borbi protiv ilegalne migracije.

Italija se konstantno bori sa brojnim ilegalnim migrantima koji stižu do italijanskih obala u prihvatne centre poput krajnjeg južnog italijanskog otoka Lampeduse.

Istovremeno, stanovništvo Italije stari i sve je manje rođenih, pa bi dodatna radna snaga dobro došla kao pomoć ekonomiji te zemlje.

Izvor: Agencije