Komanda UN-a: Počeli razgovori sa Pjongjangom o slučaju američkog vojnika

Američki vojnik Travis King, koji služi u Južnoj Koreji, prešao je u Sjevernu Koreju dok je bio u civilnom obilasku demilitarizirane zone na granici dvije zemlje.

Iz nepoznatih razloga, američki vojnik Trevis King prošle nedjelje je prešao u Sjevernu Koreju dok je bio sa grupom turista u obilasku demilitarizovane zone (Reuters)

Počeli su razgovori između Komande Ujedinjenih nacija i Pjongjanga oko slučaja američkog vojnika Travisa Kinga koji je prešao u Sjevernu Koreju, saopšteno je iz Komande Ujedinjenih nacija, koja nadgleda područje demilitarizovane zone na granici dvije Koreje.

Reuters navodi da se razgovori između vojski SAD-a i Sjeverne Koreje vode putem mehanizma uspostavljenog u okviru primirja u Korejskom ratu.

”Naša primarna briga je dobrobit Kinga. Ne mogu da kažem ništa o tom procesu”, rekao je oficir britanske vojske u Seulu Andrew Harrison.

Trebao biti prebačen u Teksas

Iz nepoznatih razloga, američki vojnik Trevis King prošle nedjelje je prešao u Sjevernu Koreju dok je bio sa grupom turista u obilasku demilitarizovane zone.

On je trebao da bude prebačen u američku saveznu državu Teksas pošto je pušten iz južnokorejskog zatvora, gdje je proveo dva mjeseca zbog fizičkog napada.

King, američki vojnik koji služi u Južnoj Koreji, prešao je u utorak u Sjevernu Koreju dok je bio u civilnom obilasku demilitarizirane zone na granici između dviju Koreja.

Izvor: Agencije