Izraelski Kneset usvojio ključni zakon o pravosudnoj reformi

Zakon je usvojen sa 64 glasa za i bez glasova protiv, a opozicioni zastupnici bojkotovali su konačno glasanje o zakonu u znak protesta.

Izraelska policija se uoči glasanja u Knessetu sukobila s demonstrantima (Reuters)

Izraelski parlament Knesset usvojio je danas ključni zakon u planiranoj reformi pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Tanjug.

Ovim zakonom se ukidaju ovlaštenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta za koje smatra da su nerazumne i štetne.

Zakon je usvojen sa 64 glasa “za” i bez glasova protiv, a opozicioni zastupnici bojkotovali su konačno glasanje o zakonu u znak protesta, objavio je Times of Israel.

Unutar Knesseta, višestruki pokušaji u posljednjem trenutku da se izmijeni prijedlog zakona ili da se dođe do šireg proceduralnog kompromisa sa opozicijom su propali, a dva kompromisna okvira, koja su iznijeli lider sindikata i predsjednik Izraela Isaac Herzog, odbijena su.

Masovni protesti protiv zakona

Glasanje je uslijedilo nakon gotovo 30 sati neprekidne debate koja je počela u nedjelju ujutro.

Tokom tog perioda, stotine hiljada demonstranata izašlo je na ulice protestvujući protiv usvajanja zakona za koji smatraju da je nedemokratski.

Netanyahu je najavio plan o reformi pravosuđa u januaru, ubrzo po preuzimanju funkcije, i od tada su počeli masovni protesti širom Izraela protiv reforme.

Ministar pravosuđa brani zakon

Ministar pravosuđa Yariv Levin, koji je bio jedan od pokretača predloženih pravosudnih promjena, branio je prijedlog zakona, kojim bi se izmijenio zakon koji bi omogućio Vrhovnom sudu da poništi odluke koje smatra “nerazumnima”.

“Nema razloga za strah od ovog amandmana. Mnogo je razloga da se to vidi kao važan korak prema ponovnom uspostavljanju ravnoteže između grana vlasti jer se poštuje izbor birača”, rekao je Levin.

Sindikat najavljuje štrajk

Čelnik glavnog izraelskog sindikata javnog sektora rekao je da će se sastati s drugim sindikalnim dužnosnicima kako bi razgovarali o mogućnosti proglašenja generalnog štrajka.

Arnon Bar-David, predsjednik radničkog sindikata Histadrut, rekao je da će se sastati s dužnosnicima Histadruta kako bi razmotrili “opći radnički štrajk u ekonomiji”, te da će ga “aktivirati ako bude potrebno dok se ne postigne potpuno ukidanje zakona”.

“Od ovog trenutka nadalje, svaki jednostrani napredak u reformi imat će ozbiljne posljedice… Ili će stvari napredovati uz opću saglasnost ili neće uopće napredovati”, dodao je.

Bar-David je pokušavao posredovati u kompromisu između vlade i opozicije.

„Razlike su bile male, ali pokušaji posredovanja nisu uspjeli zbog političkih hirova“, rekao je.

Opozicija uzvikivala ‘sramota’ napuštajući Knesset

Članovi izraelske opozicije izašli su iz Knesseta uzvikujući “sramota, sramota” nakon trećeg i odlučujućeg glasanja o zakonu.

Opozicioni čelnik Yair Lapid optužio je vladajuću koaliciju za zloupotrebu svoje ovlasti, a Netanyahua da je “marioneta na koncu ekstremista i mesijanista”.

“Ovo je potpuno kršenje pravila igre”, rekao je Lapid, prenosi The Times of Israel. “Vlada i koalicija mogu birati u kojem će smjeru država ići, ali ne mogu odlučivati o karakteru države.”

Zamolio je vojne rezerviste, koji su prijetili prekidom služenja vojnog roka ako se zakon odobri, da pričekaju presudu Visokog suda pravde prije nego što se povuku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada