Greta Thunberg nasilno udaljena s klimatskih protesta nakon izrečene kazne

Klimatska aktivistica odvedena je od strane policije jer je blokirala saobraćaj na protestu u blizini luke u Malmeu u Švedskoj.

Thunberg je odnesena s klimatskog protesta u blizini luke Malme (Andreas Hillergren/TT, Reuters)

Policija je silom udaljila klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg s protesta u južnom švedskom gradu Malmeu, nekoliko sati nakon što ju je lokalni sud kaznio zbog nepoštivanja policijske naredbe tokom sličnog protesta prošlog mjeseca.

Thunberg (20), koja je postala zaštitno lice mladih klimatskih aktivista diljem svijeta nakon što je organizirala sedmične proteste ispred švedskog parlamenta, priznala je tokom sudskog postupka u ponedjeljak da se oglušila o policijski nalog, ali se izjasnila da nije kriva i rekla je da je djelovala iz nužde.

Na pitanje novinara hoće li ubuduće biti opreznija nakon kazne, Thunberg je rekla da demonstranti protiv klimatskih promjena “definitivno neće odustati”.

“Znamo da ne možemo spasiti svijet igrajući po pravilima jer se zakoni moraju promijeniti”, rekla je aktivistica.

“Apsurdno je da oni koji djeluju u skladu sa naukom trebaju platiti cijenu za to”, rekla je novinarima na okružnom sudu u Malmeu.

Nastavak borbe

Thunberg i drugi aktivisti iz grupe Reclaim the Future blokirali su cestu za kamione s naftom u luci Malme 19. juna. Optužena je jer nije otišla kada joj je to naredila policija.

Nakon izricanja presude u ponedjeljak, Thunberg i drugi aktivisti vratili su se u luku Malme samo da bi ih policija ponovno odvela jer su blokirali saobraćaj.

Thunberg je ranije rekla sudu da su njezini postupci bili opravdani. “Vjerujem da smo u hitnom stanju koje prijeti životu, zdravlju i imovini”, rekla je. “Nebrojeni ljudi i zajednice su u opasnosti i kratkoročno i dugoročno.”

Sud je naložio Thunberg da plati kaznu od 1.500 švedskih kruna (144 dolara) i dodatnih 1.000 kruna švedskom fondu za žrtve zločina.

Kazna je primijenjena razmjerno njezinom prijavljenom prihodu. Za nepoštivanje policijske naredbe predviđena je maksimalna kazna od šest mjeseci zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije