Dvojica Danaca zapalila Kur'an ispred iračke ambasade u Kopenhagenu

Ovaj incident je posljednji u nizu spaljivanja Kur'ana u Švedskoj i Danskoj koji su potaknuli proteste na Bliskom istoku.

Demonstranti iz grupe "Danske patriote" protestvuju ispred iračke ambasade u Kopenhagenu (Ritzau/Reuters)

Dvojica demonstranata zapalila su primjerak svete islamske knjige Kur'ana, ispred iračke ambasade u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Dvojac iz grupe „Danske patriote“ izgazio je Kur'an u ponedjeljak i zapalio ga u limenoj foliji pored iračke zastave koja je ležala na zemlji.

Ubrzo nakon incidenta, iračko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je vlasti zemalja Evropske unije da “brzo preispitaju takozvanu slobodu izražavanja i pravo na prteste”, objavila je iračka državna novinska agencija INA.

Ekstremno desničarske, ultranacionalističke Danske patriote održale su slične proteste prošle sedmice i uživo prenosili događaje na Facebooku.

Nakon prošlosedmičnog incidenta, danski ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen osudio ga je kao čin “gluposti” od strane nekoliko pojedinaca, rekavši nacionalnoj televiziji DR: “Sramotan je čin vrijeđati vjeru drugih.”

“Ovo se odnosi na spaljivanje Kur’ana i drugih vjerskih simbola. To nema drugu svrhu osim izazivanja i stvaranja podjela”, rekao je. Napomenuo je, međutim, da spaljivanje vjerskih knjiga nije zločin u Danskoj.

Napetost između muslimanskih zemalja i dviju skandinavskih nacija pojačala se prošlog mjeseca nakon što je 37-godišnji kršćanin, izbjeglica iz Iraka u Švedskoj, Salwan Momika, spalio stranice Kur'ana na islamski praznik Bajram.

Protesti islamskih zemalja

U nedjelju je Organizacija islamske saradnje (OIC), koalicija 57 muslimanskih zemalja, suspendirala status posebnog predstavnika Švedske zbog niza spaljivanja Kur'ana, rekavši da je odluka donesena zbog “davanja dozvola od strane švedskih vlasti koje su omogućile  zloupotrebu svetosti Časnog Kur'ana i islamskih simbola”.

Dan ranije nekoliko hiljada Iračana demonstriralo je u Bagdadu zbog islamofobnih protesta u dvije skandinavske zemlje.

Iračke snage sigurnosti odbile su protest 48 sati nakon što je švedska ambasada u Bagdadu napadnuta i zapaljena u znak protesta protiv planiranog spaljivanja muslimanske svete knjige u Stockholmu.

Antislamske demonstracije u četvrtak u glavnom gradu Švedske, Stockholmu, potaknule su države Bliskog istoka, uključujući Saudijsku Arabiju i Iran, vodeće sunitske i šiitske sile u regiji, da pozovu švedske diplomate u znak protesta.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei u subotu je pozvao Švedsku da izruči krivce pravosuđima islamskih nacija.

“Švedska vlada bi trebala znati da je podrškom kriminalcu koji je zapalio Časni Kur'an stala u red za rat protiv muslimanskog svijeta”, rekao je na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije