Talibani odbacuju tvrdnje Irana da su vođe ISIL-a poslane u Afganistan

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova poziva Teheran da podijeli sve obavještajne podatke koje posjeduje kako bi talibanske snage mogle djelovati.

Abdul Qahar Balkhi, glasnogovornik privremenog ministarstva vanjskih poslova, kaže da nikome neće biti dopušteno koristiti Afganistan protiv drugih nacija [Screengrab/Al Jazeera]

Talibani su odbacili tvrdnju iranskog ministra vanjskih poslova da su čelnici oružane grupe ISIL (ISIS) poslani u Afganistan.

“Ako Iran ima obavještajne podatke da su pripadnici Daesha prebačeni u Afganistan, nadamo se da će ih [oni] podijeliti kako bi afganistanske sigurnosne snage mogle poduzeti potrebne korake”, rekao je Abdul Qahar Balkhi, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, na Twitteru u subotu koristeći uobičajeni arapski naziv za grupu ISIL.

“Islamski emirat Afganistana studiozno se borio protiv Daesha tokom i nakon završetka okupacije”, dodao je.

Balkhi je također pozvao iranske vlasti da zauzmu konstruktivan stav o ekonomskim, političkim i društvenim pitanjima.

Štaviše, Balkhi je ustvrdio da talibanska vlada “neće dozvoliti nikome” da ugrozi sigurnost zemlje, “ili da koristi našu teritoriju protiv drugih”.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je državnoj televiziji u prošlosedmičnom intervjuu da su vođe ISIL-a u Afganistan poslani iz Iraka, Sirije i Libije posljednjih mjeseci. “Ovo je jedan od izazova s kojima se Talibani suočavaju”, dodao je.

Prijetnja talibanskoj vlasti

Ogranak ISIL-a – Islamska države u provinciji Horasan, ISKP (ISIS-K) – predstavlja najveću prijetnju talibanskoj vlasti, preuzimajući odgovornost za nekoliko napada.

Stotine ljudi je ubijeno i ranjeno, uključujući strance i pripadnike manjinske zajednice Hazara, u napadima koje je izveo ISKP u pokušaju potkopavanja talibanske vlade.

Naoružana grupa je također ubila zvaničnike talibanske administracije, uključujući guvernera sjeverne provincije Balkh u napadu na njegovu kancelariju u martu i vršioca dužnosti guvernera sjeveroistočne provincije Badakhshan ovog mjeseca.

Talibanska administracija pokrenula je obračun protiv pripadnika ISKP-a, vršeći racije u njegovim skrovištima u nekoliko provincija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada