Nixon 1994. u pismu Clintonu ‘predvidio’ rat u Ukrajini

Bivši predsjednik SAD-a rekao je da će ukoliko situacija u Ukrajini izmakne kontroli, Bosna biti ”kao baštenska zabava”.

Nixon, koji je imao 81 godinu u to vrijeme, napisao je pismo nakon što se vratio sa dvosedmičnog puta u Rusiju i Ukrajinu (Reuters)

Mjesec dana prije nego što je preminuo 1994. godine, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Richard Nixon napisao je pismo tadašnjem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu nudeći mu savjete, posebno o Rusiji, rekavši da će, ukoliko dođe do sukoba u Ukrajini, rat u Bosni i Hercegovini izgledati kao “baštenska zabava”.

Sadržaj pisma je objavila Clintonova predsjednička biblioteka, a o njegovom sadržaju je za Wall Street Journal govorio profesor historije Luke Nichter.

U pismu na sedam strana od 21. marta 1994. godine, Nixon je dao jasnu procjenu političke situacije u Rusiji, predviđajući precizno da će se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršati i da će neko kao Putin doći na vlast, kazao je Nichter.

Nixon, koji je imao 81 godinu u to vrijeme, napisao je pismo nakon što se vratio sa dvosedmičnog puta u Rusiju i Ukrajinu, prenosi New York Post.

‘Izuzetno zapaljiva’ situacija

Nixon je smatrao da je opstanak političkih i ekonomskih sloboda u Rusiji “najvažnije pitanje vanjske politike” sa kojim će se ta nacija susresti u 20. vijeku. Shvatajući to, rekao je Clintonu da je, na osnovu onoga što je vidio u Rusiji, nova demokratija pod bivšim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom “u opasnosti”.

Nixon je u pismu predvidio da će se odnosi između Moskve i Kijeva raspasti, a situaciju u Ukrajini je nazvao “izuzetno zapaljivom”. Rekao je da će ukoliko situacija u Ukrajini izmakne kontroli, Bosna biti ”kao baštenska zabava”.

Bivši predsjednik je tada savjetovao Clintona da ojača američko diplomatsko prisustvo u Kijevu, a apelovao je i da se razviju odnosi sa Jeljcinovim potencijalnim političkim nasljednicima.

“Bush (senior) je napravio grešku jer se previše držao za Gorbačova, zbog ličnog prijateljstva. Morate da izbjegnete istu grešku pošto imate veoma dobre lične odnose sa Jeljcinom”, napisao je Nixon u pismu Clintonu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada