Suđenje Donaldu Trumpu počinje u maju 2024. godine

Suđenje će se održati na kraju sezone republikanskih primarnih nominacija, jer stranka bira protivnika demokratskom kandidatu predsjedniku Joeu Bidenu.

Trump je optužen za nezakonito zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću te za urotu i ometanje federalne istrage o tom pitanju (Reuters)

Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu po optužbama za nezakonito držanje povjerljivih vladinih dokumenata počeće u maju sljedeće godine, javlja Anadolija.

Datum suđenja 20. maja 2024. koji je odredila američki okružni sudija Aileen Cannon nije u skladu sa zahtjevom tužilaštva da to bude početkom decembra koji traži tužilaštvo, niti sa traženim postizbornim periodom koji je predložio Trumpov tim.

Suđenje će se održati na kraju sezone republikanskih primarnih nominacija, jer stranka bira protivnika demokratskom kandidatu predsjedniku Joeu Bidenu.

Obiman sadržaj

Cannon je rekla da se slaže sa pravnim timovima da bi početak suđenja zakazan za 14. augusta uskratio i tužilaštvu i odbrani vrijeme koje im je potrebno za adekvatnu pripremu predmeta.

U pitanju je obiman sadržaj, među kojim je prema riječima Cannon, više od 1.545 stranica povjerljivih dokumenata i mjeseci snimanja bezbjednosnih kamera.

Trump se izjasnio da nije kriv po 37 tačaka koje su federalni tužioci podigli 14. juna u vezi sa njegovim navodnim zadržavanjem povjerljivih državnih dokumenata nakon što je napustio funkciju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada