Sjeverna Koreja ispalila nekoliko projektila, tenzije rastu

Pjongjang i Washington pojačavaju demonstraciju vojne sile u sukobu oko nuklearnog oružja i raketnih programa Sjevera.

Sjeverna Koreja u četvrtak je upozorila da bi raspoređivanje američkih snaga u Južnoj Koreji, moglo potaknuti upotrebu nuklearnog oružja (Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je u subotu nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru zapadno od Korejskog poluotoka, saopštila je južnokorejska vojska.

Ovo bi bilo zadnje sjevernokorejsko lansiranje projektila otkako je ispalila dvije balističke rakete u srijedu, dok Pjongjang i Washington pojačavaju demonstraciju vojne sile u sukobu oko nuklearnog oružja i raketnih programa te izolirane zemlje.

U srijedu je Sjeverna Koreja ispalila projektile nekoliko sati nakon što su američka podmornica s nuklearnim balističkim projektilima (SSBN) izronila je u rijetkom posjetu Južnoj Koreji, podsjeća Hina.

Američka podmornica u Busanu

USS Kentucky, podmornica s nuklearnim balističkim projektilima klase Ohio od 18.750 tona, napustila je pomorsku bazu Busan u petak, tri dana nakon rijetkog posjeta luci u velikom pokazivanju snage protiv rastućih sjevernokorejskih vojnih prijetnji.

Sjeverna Koreja također je u četvrtak upozorila da bi raspoređivanje američkih snaga, uključujući nosače zrakoplova, bombardere ili raketne podmornice u Južnoj Koreji, moglo potaknuti upotrebu nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije