Pred Grčkom najtopliji julski dani u posljednjih 50 godina

Grčka ulazi u treći toplinski val u ovoj godini, a temperature bi mogle u mnogim mjestima doći do 43 stepena u subotu, a čak 44 u nedjelju.

Grčka civilna zaštita upozorila je na visoku i jako visoku opasnost od požara (Reuters)

Ovaj vikend u Grčkoj mogao bi biti najtopliji u julu u posljednjih 50 godina, rekao je meteorolog javne televizije, dok južnoevropska država trpi vrućinu koja bi se mogla protegnuti i na narednu sedmicu, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Grčka ulazi u treći toplinski val u ovoj godini, a temperature bi mogle u mnogim mjestima doći do 43 stepena u subotu, a čak 44 u nedjelju u centralnoj Grčkoj i u Atini, javio je meteorološki servis Meteo.

Po nacionalnoj meteorološkoj službi EMY, već je u petak sredinom dana temperatura od 41 stepen zabilježena je na području Atine i 44 u Tesaliji u središtu države.

Preporuke ministarstava

“Ovaj vikend mogao bi biti najtopliji zabilježen u julu u posljednjih 50 godina”, rekao je meteorolog javne televizije ERT Panagiotis Gianopoulos.

“Atina će imati temperature iznad 40 stepeni kroz šest do sedam dana, do kraja jula, što je jako dugo razdoblje čak i za evropsku prijestolnicu naviknutu na ljetne vrućine.”

Sve arheološke turističke destinacije, među kojima i atinska Akropola, ostaju zatvorene kroz najtoplije dijelove dana do nedjelje, objavilo je Ministarstvo kulture. Ministarstvo rada pozvalo je poslodavce da dopuste ljudima rad od kuće dok je Ministarstvo zdravstva objavilo preporuke da se ne izlazi iz kuće ako nije nužno kroz najtopliji dio dana.

“Imamo tri teška dana pred nama. Treba biti oprezan”, upozorio je ministar za civilnu zaštitu Vasilis Kikilias na ERT-u.

U Atini, apsolutni temperaturni rekord s 44,8 stepeni Celzijusa bio je u junu 2007, a u Grčkoj u julu 1977. sa 48 stupnjeva Celzija koji su izmjereni u Elefsini blizu Atine.

Visoka opasnost od požara

U nedjelju i ponedjeljak, sjeverni vjetrovi puhat će do 60 kilometara na sat što pogoduje širenju požara, naglasio je Gianopoulos.

Grčka civilna zaštita upozorila je na visoku i jako visoku opasnost od požara. Regija oko Atine, otok Euboea i sjeveroistok Peloponeza posebno su na udaru. Alarm jedan stepen niži od najvišeg izdan je za Rodos i Samos.

Požari bukte sjeverno i zapadno od Atine i na Rodosu od početka sedmice. U četvrtak su uglavnom stavljeni pod kontrolu.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada