Kina poslala desetke ratnih aviona i više brodova prema Tajvanu

Među letjelicima su lovci J-10 i J-16 i bombarderi H-6, a 22 identifikovana ratna aviona prešla su liniju razgraničenja u Tajvanskom moreuzu.

Ratni avioni kineske armije u posljednje vrijeme redovno ulaze u zonu identifikacije protuzračne odbrane Tajvana (EPA)

Kina je poslala ka Tajvanu desetke ratnih aviona, uključujući lovce i bombardere, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Tajvan je najavio za sljedeću sedmkcu godišnju vojnu vježbu tokom koje će trupe provjeravati borbenu gotovost za sprečavanje invazije, a sprovodit će se i redovne vježbe civilne zaštite sa ciljem pripreme za prirodne katastrofe i evakuaciju u slučaju zračnog napada, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kineska narodnooslobodilačka vojska poslala je 37 aviona i sedam mornaričkih brodova oko Tajvana između petka i subote oko šest sati ujutro, navodi se u saopštenju ministarstva.

Redovni prelasci linije razganičenja

Među letjelicima su lovci J-10 i J-16 i bombarderi H-6, a 22 identifikovana ratna aviona prešla su liniju razgraničenja u Tajvanskom moreuzu, nezvaničnu granicu koja se smatrala tampon zonom između otoka i kopna, ili su ušla u identifikacionu zonu protuzračne odbrane Tajvana u blizini njenog južnog dijela, navodi se u saopštenju.

Ratni avioni kineske Narodnooslobodilačke armije u posljednje vrijeme redovno ulaze u zonu identifikacije protuzračne odbrane Tajvana, koji Peking smatra svojom suverenom teritorijom i neprekidno intenzivira svoje manevre u regionu.

Izvor: Agencije