Izraelske snage ubile 17-godišnjeg Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali

Muhammad Fouad Atta al-Bayed preminuo je od hica iz vatrenog oružja u glavu nakon demonstracija u Umm Safi, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Prošlog su mjeseca izraelski doseljenici u više navrata napadali Umm Safa (Mohamad Torokman/Reuters)

Izraelske snage ubile su 17-godišnjeg palestinskog dječaka na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski dužnosnici.

Tinejdžera, kojeg je palestinsko ministarstvo zdravstva identificiralo kao Muhammada Fouada Atta al-Bayeda, u petak su izraelske snage upucale u glavu tokom nemira u selu Umm Safa, u blizini Ramallaha.

Palestinska novinska agencija Wafa objavila je da je dječak iz izbjegličkog kampa Jalazone, sjeverno od Ramallaha, prebačen u arapsku bolnicu Istishari prije nego što je umro od od posljedica zadobijenih rana.

Dodaje se da su izraelske snage ispalile bojevu municiju, suzavac i šok granate tokom sukoba s lokalnim stanovništvom.

Izraelska vojska saopćila je da je pripadnik paravojne jedinice granične policije otvorio vatru nakon što su maskirani osumnjičenici bacali kamenje na izraelske snage, prenosi Associated Press.

Potvrđeno je da je jedna osoba pogođena vatrenim oružjem, ali nisu dali dodatne detalje. Rečeno je da su vojnici otvorili vatru odgovarajući na bacanje kamenja i eksploziva, pogodivši jednog osumnjičenika koji je navodno bacio bombu.

Palestinski dužnosnici nisu dali više detalja.

Ubistvo al-Bayeda događa se tokom jednogodišnjeg kontinuiranog nasilja, obilježenog sve češćim izraelskim napadima na okupiranu Zapadnu obalu, koje ne pokazuje znakove jenjavanja.

Eskalacija nasilja

Više od 150 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri od početka 2023. godine na okupiranoj Zapadnoj obali i okupiranom istočnom Jerusalemu.

Racije su samo postale smrtonosnije pod izraelskom krajnje desnom vladom, koja je došla na vlast početkom godine, a uključuje vodeće osobe iz izraelskog doseljeničkog pokreta, koji nastoji proširiti ilegalna naselja na okupiranoj Zapadnoj obali na račun Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca u Umm Safi, palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je 24-godišnji Abdel-Jawad Hamdan Saleh smrtno stradao nakon što je pogođen u prsa od strane izraelskih snaga tokom demonstracija.

Prošlog mjeseca nekoliko desetaka doseljenika divljalo je selom na Zapadnoj obali, paleći vozila i kuće u danima uzastopnih napada osvetnika nakon smrtonosnog napada na četiri izraelska doseljenika na benzinskoj stanici između palestinskih gradova Ramallaha i Nablusa.

Pucnjava se dogodila dan nakon što je šest Palestinaca ubijeno u izbjegličkom kampu Jenin tokom velike izraelske vojne racije.

Paljenje domova i imovine u Umm Safi izazvalo je rijetku osudu međunarodnog medijskog glasnogovornika izraelske vojske, koji je osudio pobunu doseljenika kao “terorističke činove”, objavio je The Times of Israel.

Čelnik opozicije Yair Lapid rekao je da nasilje “prelazi sve granice”.

“Paljenje domova i automobila nevinih je nehumano i definitivno nije jevrejsko. Premijer Benjamin Netanyahu mora osuditi ovu sramotu i ozbiljno se s njom pozabaviti. Ovo je moralna sramota i sigurnosna prijetnja”, napisao je Lapid na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije