Članice G20 nisu postigle dogovor o smanjenju korištenja fosilnih goriva

Dužnosnici za energetiku članica grupe nisu izdali zajedničko saopštenje zbog međusobnog neslaganja oko brojnih pitanja.

Naučnici i aktivisti ogorčeni su zbog toga što međunarodna tijela odugovlače s primjenom mjera čija je svrha suzbiti globalno zagrijavanje (Reuters)

Članice grupe G20 u subotu na sastanku u Indiji nisu uspjele postići konsenzus o postepenom smanjenju fosilnih goriva nakon prigovora nekih zemalja.

Naučnici i aktivisti ogorčeni su zbog toga što međunarodna tijela odugovlače s primjenom mjera čija je svrha suzbiti globalno zagrijavanje.

Istodobno, ekstremni vremenski uslovi od Kine do SAD-a ukazuju na to s kakvom je klimatskom krizom suočen svijet.

Dužnosnici za energetiku članica G20 trebali su, na kraju četverodnevnog sastanka u Bambolinu, gradu u indijskoj državi Goi, izdati zajedničko priopćenje, no na kraju su od njega odustali zbog međusobnog neslaganja oko brojnih pitanja.

Jedno od njih je i planirano utrostručenje kapaciteta obnovljive energije do 2030, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Neslaganje i u pogledu rata u Ukrajini

Konsenzus nije postignut ni u pogledu nastojanja da razvijene zemlje do 2025. godišnje prikupe 100 milijardi dolara za klimatske aktivnosti namijenjene ekonomijama u razvoju.

Nisu se uspjeli složiti niti u pogledu rata u Ukrajini.

Informisani izvori su rekli da su se cjelodnevne rasprave uglavnom vodile o korištenju fosilnih goriva, no zvaničnici nisu uspjeli postići konsenzus kada je u pitanju njihova smanjena upotreba.

Indijski ministar energetike R.K. Singh je na brifingu za novinare nakon završetka konferencije rekao da neke zemlje žele iskoristiti izdvajanje ugljikovog dioksida iz atmosfere umjesto da rade na postepenom smanjenju fosilnih goriva.

Singh nije otkrio koje su to zemlje.

No, poznato je da se glavni proizvođači fosilnih goriva – Saudijska Arabija, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Indonezija protive cilju utrostručenja kapaciteta obnovljive energije u ovoj deceniji.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada