Biden želi prvu ženu na čelu ratne mornarice SAD-a

Lisa Franchetti bi zamijenila šefa pomorskih operacija, admirala Michaela Gildaya, kome se ove jeseni završava četvorogodišnji mandat.

Franchetti trenutno služi kao zamjenica šefa pomorskih operacija i trenutno je broj dva ratne mornarice SAD-a (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden spreman je postaviti admirala Lisu Franchetti da predvodi ratnu mornaricu, čime bi postala prva žena član Združenih generalštaba američke vojske, prema riječima zvaničnika Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug pozivajući se na Politico.

Franchetti bi zamijenila šefa pomorskih operacija, admirala Michaela Gildaya, kome se ove jeseni završava četvorogodišnji mandat. No, oficirka bi mogla biti blokirana u Senatu, pošto republikanski senator republikanac iz Alabame Tommy Tuberville samostalno blokira više od 270 vojnih unaprjeđenja zbog Pentagonove politike u vezi sa abortusom.

Četiri zvjezdice

Franchetti trenutno služi kao zamjenica šefa pomorskih operacija i trenutno je broj dva ratne mornarice SAD-a. Karijeru je provela u površinskim ratnim brodovima, tek je druga žena na funkciji zamjenika šefa i jedna je od samo nekoliko žena koje su se uzdigle do čina sa četiri zvjezdice u vojsci SAD-a.

Odabravši Franchetti za taj posao, Biden je odbacio prijedlog ministra odbrane Lloyda Austina, koji je za taj posao preporučio drugog oficira admirala Semuela Paparoa, koji vodi Pacifičku flotu SAD.

Izvor: Agencije