Žestoki protesti muslimana zbog oskrvnuća Kur'ana u Švedskoj

Hiljade demonstranata izašle su na ulice Saudijske Arabije, Egipta, Iraka, Libana…

U Libanu su hiljade pristalica proiranskog pokreta Hezbollah izašle na ulice te su organizirale demonstracije sjedenjem (Reuters)

Vlade i učesnici uličnih demonstracija, organiziranih u nekoliko arapskih država sa muslimanskom većinom, u petak su osudili ponovno oskvrnuće Kur'ana u Švedskoj, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Saudijska Arabija snažno osuđuje “ponovne i neodgovorne postupke švedskih vlasti” koje su dopustile “ekstremistima” da oskvrnave primjerke Kur'ana, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova zaljevske monarhije.

Iz Ministarstva dodaju kako planiraju pozvati švedskog otpravnika poslova da bi mu uručilo protestnu notu.

I egipatske su vlasti osudile opetovano oskvrnuće Kur'ana, nazvavši taj čin “očiglednim prkošenjem” kada su posrijedi osjećaji miliona muslimana širom svijeta.

Molitve i protesti

U Iraku, koji je u diplomatskom sporu sa Švedskom, lojalisti utjecajnoga šiitskog imama Moqtade al-Sadra prisustvovali su podnevnoj molitvi petkom u glavnom gradu Bagdadu, a neki od njih su u rukama nosili primjerak Kur'ana.

Al-Sadrovi pristalice su nakon molitve organizirali i žestok protest u južnom gradu Karbli te su zapalili švedsku zastavu i zastavu LGBT grupe, objavila je nezavisna iračka internetska stranica Alsumaria News.

U Libanu su hiljade pristalica proiranskog pokreta Hezbollah izašle na ulice te su organizirale demonstracije sjedenjem. Sa primjercima Kur'ana u rukama demonstranti su skandirali: “Svojom krvlju čuvamo sveti Kur'an”.

Izvor: Agencije