U Izraelu 500 rezervnih pilota prekida angažman zbog pravosudne reforme

U Izraelu posljednjih mjeseci traju politička previranja zbog plana Netanyahuove vlade za reformu pravosuđa.

Izraelci već mjesecima demonstriraju protiv pravosudne reforme (AFP)

Zbog kontroverznog plana izraelske Vlade za reformu pravosuđa, oko 500 izraelskih rezervnih pilota sprema se objaviti suspenziju svoje dobrovoljne službe, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

“Grupa rezervnih pilota, koja se procjenjuje na 500 pilota, namjerava danas ili sutra, ako ne bude promjena u posljednjem trenutku, objaviti prekid njihovog angažovanja u zračnim snagama, u znak protesta protiv nastavka reformi pravosudnog sistema”, objavila je u petak izraelska radiodifuzna agencija.

Navodi se da se očekuje se da će grupa pilota zajedno objaviti odluku i dodaje da je oko 100 rezervnih pilota i oko 160 oficira u sjedištu Komande ratnog zrakoplovstva već obustavilo dobrovoljnu službu.

Netanyahu odbacuje optužbe

U Izraelu posljednjih mjeseci traju politička previranja zbog plana Netanyahuove vlade za reformu pravosuđa, što opozicija smatra preuzimanjem pravosuđa u korist izvršne vlasti.

Netanyahu tvrdi da bi njegov plan unaprijedio demokratiju i uspostavio ravnotežu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Netanyahu je negirao bilo kakvu vezu između predloženih izmjena i njegovog vlastitog slučaja.

Izvor: Agencije