Seul upozorava na kraj režima u Pjongjangu u slučaju nuklearnog napada

Bilo kakav nuklearni napad Sjeverne Koreje na savez Južne Koreje i SAD-a izazvat će trenutan i odlučan odgovor alijanse, poručio je Seul.

Pjongjang je dolazak američke podmornice nazvao najotvorenijom i najdirektnijom nuklearnom prijetnjom (Reuters)

Oštro reagirajući na prijetnju Pjongjanga preventivnim nuklearnim udarom, Južna Koreja je u petak saopćila da će Sjeverna Koreja u takvom scenariju doživjeti kraj režima.

“Bilo kakav nuklearni napad Sjeverne Koreje na savez Južne Koreje i SAD-a izazvat će trenutan i odlučan odgovor alijanse. Ponovo upozoravamo da će napad dovesti do kraja sjevernokorejskog režima”, objavila je agencija Yonhap sa sjedištem u Seulu saopćenje južnokorejskog Ministarstva odbrane, prenosi Anadolija.

Reakcija je uslijedila nakon što je sjevernokorejski ministar odbrane Kang Sun-nam upozorio u četvrtak na “preventivni nuklearni napad” nakon dolaska američke nuklearne podmornice u južnokorejsku luku ove sedmice.

Podmornica je u petak napustila Južnu Koreju.

Dolazak podmornice ‘ispravna mjera’

Američka podmornica s nuklearnim balističkim projektilima “USS Kentucky” stigla je u utorak u lučki grad Busan prvi put od 1981. godine.

Seul i Washington su ove sedmice održali i sastanak Južnokorejsko-američke nuklearne konsultativne grupe.

Seul navodi da su sastanak i raspoređivanje nuklearne podmornice bili “ispravna odbrambena mjera protiv kontinuiranih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje”.

Pjongjang je dolazak američke podmornice nazvao najotvorenijom i najdirektnijom nuklearnom prijetnjom Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada