SAD zatražio od Pjongjanga informacije o američkom vojniku

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su da je vojnik “namjerno” prešao granicu preko tzv. demilitarizovane zone.

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da SAD trebaju znaju šta se desilo vojniku (EPA)

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken izjavio je danas da Washington želi da zna gdje se nalazi američki vojnik Travis King, koji je u utorak prešao demilitarizovanu zonu koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju i stigao u Sjevernu Koreju, prenosi Tanjug.

Blinken je dodao da su SAD zatražile od Pjongjanga tu informaciju.

On je tokom obraćanja na diskusiji na sigurnosnoj konferenciji u Aspenu naveo da su SAD ”spremne da vode pregovore sa Sjevernom Korejom o nuklearnom programu bez preduslova”, prenosi Reuters.

BBC je jučer prenio da je Pentagon kontaktirao Sjevernu Koreju kada je riječ o američkom vojniku, ali da nije bilo nikakvih odgovora iz Pjongjanga, pa ostaje nejasno da li je King prebjegao ili da li želi da se vrati.

Uspostavljeni kontakti

Stručnjaci kažu da bi vojnik tako niskog ranga imao malu propagandnu i obavještajnu vrijednost, što bi moglo da navede Sjevernu Koreju da ga oslobodi, ali ostaje neizvjesno šta će se s njim dogoditi.

Britanski javni servis podsjeća da je King trebalo da se ukrca na avion u gradu Incheonu u Južnoj Koreji gdje je bio stacioniran, kako bi se vratio u SAD gdje ga je čekao disciplinski postupak, ali da se umjesto toga uputio na, kako se navodi, očigledno unaprijed rezervisanu turneju do granice sa Sjevernom Korejom.

Američki odbrambeni zvaničnici rekli su da je vojnik “namjerno” prešao granicu preko tzv. demilitarizovane zone, jednog od najjače utvrđenih područja na svijetu, koja razdvaja dvije zemlje još od Korejskog rata 1950-ih, u kojem su SAD podržale Seul.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada