Poljska i Češka traže veću pomoć EU

Na konsultacijama poljske i češke Vlade u Katovicama jedna od glavnih tema bili su rat u Ukrajini i sigurnost.

Morawiecki i Fiala su na konsultacijama vlada tražili da EU i NATO više finansijski pomognu njihovim zemljama zbog migracija i ratnih izbjeglica iz Ukrajine (Reuters)

Premijeri Poljske Mateusz Morawiecki i Češke Petr Fiala su na konsultacijama svojih vlada tražili da Evropska unija i NATO više finansijski pomognu njihovim zemljama zbog migracija i ratnih izbjeglica iz Ukrajine koje su primili i zbog potreba odbrane “Istočnog krila” NATO-a, prenosi agencija Beta.

Morawiecki je u Katovicama, na jugu Poljske, kazao novinarima kako je “grupa Wagner koja se u još većem broju pojavila u Bjelorusiji, sve veća prijetnja za Poljsku i ‘Istočno krilo’ NATO-a”. Ocijenio je da “Bjelorusija i Rusija ruku pod ruku rade na tome da destabiliziraju Poljsku i istočne oblasti NATO i EU”.

“Solidarnost se mora iskazati i u višegodišnjem budžetu o kojem se razgovara u Evropskom vijeću. Moraju se poslati dodatna sredstva za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine koje smo prihvatili”, rekao je on.

Širenje na Balkan

Češki premijer Fiala naglasio je da Varšava i Prag imaju različite pristupe prijedlogu evropske politike azila u pogledu solidarnosti s time pogođenim zemljama, te rekao da Češka prihvata obaveznu solidarnost i relokaciju, ali da je glavni cilj zajednički za obje zemlje da se migracija rješava na vanjskim granicama Unije.

“Moramo izdejstvovati da se solidarnost tiče i nas. Da uvjerimo države članice i organe EU da nam pruže veću pomoć nego do sada. Nelegalna migracija je nehumana, trguje ljudskom nesrećom. Uvjeren sam da taj problem moramo rješavati prije nego što ti ljudi pređu granice EU”, kazao je on.

Poljski premijer je naglasio da EU mora očuvati odlučivanje konsenzusom i u vezi s nelegalnom migracijom.

“Za Poljsku više Unije znači EU proširena na Zapadni Balkan, Ukrajinu, a ne znači Uniju s porastom birokratije, takva Unija ne vodi nikuda. Konsenzus je brana koja štiti sigurnost manjih, jer kada postoje velike razlike u važnim pitanjima mora da se traga za konsenzusom”, smatra Morawiecki.

Klauzula o dopustivom deficitu

Poljska insistira da se o reformi politike azila i relokaciji izbjeglica odlučuje konsenzusom na samitima EU, gdje bi ona imala pravo veta, a ne da se odlučuje većinski na nivou ambasadora ili ministara gdje ona može biti nadglasana.

“Moramo ograničiti nadležnosti EU na one koje su u osnovnim sporazumima, a ne da se one daju Briselu, kao da Brisel bolje zna šta je potrebno Jelenjoj gori (grad u Poljskoj), Pragu ili Varšavi”, kazao je šef Vlade Poljske.

Na konsultacijama poljske i češke Vlade u Katovicama jedna od glavnih tema bili su rat u Ukrajini i sigurnost.

“Znamo da sigurnost košta. Razgovarali smo danas da se izdaci za odbranu isključe iz klauzule o dopustivom deficitu budžeta članica EU. Ukrajina i države na granici s Rusijom su kordon sigurnosti i cijela EU i NATO moraju to shvatiti i to i finansijski ocijeniti tamo gdje je potrebno”, kazao je Morawiecki.

Izvor: Agencije