Počele najveće zajedničke vojne vježbe Australije i SAD-a

Vježbe predstavljaju demonstraciju sile i jedinstva u trenutku kada Kina postaje sve snažnija sila u Indo-Pacifiku.

Vježbe, koje će biti održane na različitim lokacijama širom Australije, uključuju lažne kopnene i zračne borbe, kao i borbe na moru

Australija i Sjedinjene Američke Države počele su dvosedmične vojne vežbe u kojima će učestvovati više od 30.000 vojnika, kao i učesnici iz još 11 zemalja.

Vježbe predstavljaju demonstraciju sile i jedinstva u trenutku kada Kina postaje sve snažnija sila u Indo-Pacifiku, prenosi Reuters.

“Najvažnija poruka koju Kina može dobiti iz ove vježbe i svega što naši saveznici i partneri rade zajedno je da smo povezani osnovnim vrijednostima koje postoje među našim brojnim nacijama”, rekao je sekretar mornarice SAD-a Carlos Del Toro tokom ceremonije otvaranja pomorskog broda u Sidneju.

Australija posvećana sigurnosti

Vježbe, koje će biti održane na različitim lokacijama širom Australije, uključuju lažne kopnene i zračne borbe, kao i borbe na moru.

“Vježbe pokazuju posvećenost Australije saradnji s našim međunarodnim partnerima na održavanju sigurnosti i stabilnosti u našoj regiji”, kazao je australiki ministar odbrane Richard Marles.

Ove godine na vježbama će prvi put učestvovati i Njemačka sa 210 padobranaca i marinaca, a među učesnicima će biti i predstavnici Indije, Filipina, Singapura i Tajlanda.

Australija produbljuje sigurnosnu saradnju sa SAD-om i regionalnim partnerima poput Japana i Indije, a istovremeno radi na popravljanju trgovinskih veza s Kinom koje su bile zategnute sporovima oko trgovine, ulaganja i sigurnosti.

Kineski brod trenutno je u blizini istočne obale Australije i očekuje se da će pratiti vježbe, najavio je australski dužnosnik za odbranu.

Izvor: Agencije