Njemačka cilj broj jedan za podnositelje zahtjeva za azilom

U maju ove godine u zemljama Evropske unije i Norveškoj podneseno je 87.000 zahtjeva za azilom, a najveći broj otpada na Njemačku.

Njemačka opozicija je optužila vladu da ne čini dovoljno da bi se smanjio pritisak migracije na Njemačku (EPA)

Broj podnositelja zahtjeva za azilom u Evropi je u porastu, a najveći broj se podnosi u Njemačkoj, javljaju njemački mediji u petak.

“U maju ove godine u zemljama Evropske unije i Norveškoj podneseno je 87.000 zahtjeva za azilom, što je porast od 16 posto u poređenju sa aprilom”, prenose njemački mediji pozivajući se na podatke Evropske agencije za azil (EUAA).

Najveći broj zahtjeva, 27 posto, podnesen je u Njemačkoj.

Iza nje slijedi Španija sa 20, te Francuska i Italija sa 15, odnosno, 13 posto.

Najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom dolazi iz Sirije, Afganistana i Iraka i oni u najvećem broju slučajeva, preko 50 posto, zahtjev za azilom podnose u Njemačkoj.

U Španiji prednjače zahtjevi podnositelja iz latinoameričkih zemalja poput Kolumbije, Venecuele i Perua.

Francuska bilježi nagli porast podnositelja zahtjeva za azilom iz Obale Slonovače.

Njemačka opozicija je optužila vladu da ne čini dovoljno da bi se smanjio pritisak migracije na Njemačku.

‘Teška migrantska kriza’

“Evropa se već mjesecima nalazi u teškoj migrantskoj krizi i nema naznaka da bi se ta kriza mogla smanjiti, a Njemačka je najteže pogođena tom krizom”, rekao je glasnogovornik demokršćanskog zastupničkog kluba Alexander Throm za dnevnik Tagesspiegel.

On je ministrici unutrašnjih poslova Nancy Faeser predbacio neučinkovitost pri smanjenju broja podnositelja zahtjeva za azilom.

“Ministrica mora prestati sa svojom ‘laissez-faire’ migrantskom politikom i shvatiti ozbiljnost situacije“, rekao je Throm.

„Samo ove godine je preko 160.000 osoba u Njemačkoj podnijelo zahtjev za azilom”, rekao je Throm.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser jedna je od pokretačica ideje da se zahtjev za azilom ubuduće rješava na vanjskim granicama Evropske unije.

Dogovor unutar EU-a o novom pristupu u odnosu prema izbjeglicama još nije postignut.

Analitičari nagli porast popularnosti desno-populističkog AfD-a povezuju s pojačanim priljevom izbjeglica izvan Evrope koji dolaze u Njemačku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada