Konzervativci izgubili dvije strateški važne izborne jedinice

Dopunski izbori su jedan od posljednjih izbornih testova prije parlamentarnih izbora iduće godine.

Konzervativci su zadržali prijašnju izbornu jedinicu Borisa Johnsona pa je premijer Rishi Sunaka 'za dlaku izbjegao' da postane prvi britanski čelnik koji je izgubio na dopunskim izborima u jednom danu u više od pola stoljeća (Reuters)

Vladajući konzervativci britanskog premijera Rishija Sunaka izgubili su dvije strateški važne izborne jedinice, ali su neočekivano zadržali staru izbornu jedinicu Borisa Johnsona, što je neuspjeh za glavnu opozicionu Laburističku stranku.

Dopunski izbori bili su jedan od posljednjih izbornih testova prije parlamentarnih izbora iduće godine i smatraju se pokazateljem izgleda dvije glavne stranke.

Konzervativci su zadržali Johnsonovu prijašnju izbornu jedinicu s nešto manje od 500 glasova u velikom olakšanju za Sunaka koji je za dlaku izbjegao postati prvi britanski čelnik koji je izgubio na dopunskim izborima u jednom danu u više od pola stoljeća, piše Reuters.

Iznenađujuće je što je Konzervativna stranka zadržala mjesta u Uxbridgeu i South Ruislipu nakon Johnsonove šokantne odluke da napusti parlament u junu kad se otkrilo da je lagao o zabavama u Downing Streetu tokom pandemije, prenosi Hina.

Ranjivost konzervativaca

Neki rezultati razotkrili su ranjivost konzervativaca na dva fronta: gubitak ruralnog sjedišta u sjevernoj Engleskoj, gdje su nekad bili snažni, kao i na jugozapadu, tradicionalnom uporištu.

Laburisti su osvojili izbornu jedinicu Selby i Ainsty od konzervativaca za 4.000 glasova nakon što je Johnsonov saveznik podnio ostavku u znak solidarnosti. Stranka je navela da obaranje većine od 20.137 s prošlih općih izbora označava najveći broj koji je stranka srušila na dopunskim izborima od Drugog svjetskog rata.

U Somertonu i Fromeu u jugozapadnoj Engleskoj, centristički liberalni demokrati uspjeli su srušiti konzervativnu većinu od 19.213 nakon što je treći član parlamenta podnio ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i upotrebu kokaina.

Izvor: Agencije